Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Beszámoló a Magyar Nemzeti Tanácsról

A nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságának védelméről szóló törvényt a JSZK Szövetségi Képviselőháza 2002. február 26-án fogadta el.


A Kisebbségvédelmi törvény az elmúlt tíz év kisebbségi politizálása egyik legnagyobb eredménye. Óriási eredmény, hiszen a több mint nyolc évtizede kisebbségi sorban élő határon túli magyarok közül nekünk, vajdasági magyaroknak sikerült elsőként a többségi nemzettel elismertetni kollektív jogainknak létjogosultságát és kiharcolnunk ezen jogaink gyakorlására hivatott nemzeti tanácsunk felállításának a lehetőségét.

A kisebbségek nemzeti tanácsai a személyi elvű (perszonális) kisebbségi autonómia szervei, amelyek költségvetési eszközökből és adományokból működnek.

A nemzeti tanácsok a nyelvhasználat, az oktatás, a tájékoztatás és a kultúra kérdéseiben képviselik az adott nemzeti közösséget, részt vesznek a döntéshozatali eljárásokban, egyes kérdésekben döntéshozatali jogkörrel rendelkeznek, valamint intézményeket alapíthatnak. A nyelvhasználat, az oktatás, a tájékoztatás és a kultúra területét érintő döntések meghozatala előtt az állami, a tartományi és az önkormányzati szervek kötelesek kikérni a nemzeti tanácsok véleményét. A Kisebbségvédelmi törvény alapján az állam az egyes kisebbségek nemzeti tanácsainak igényeit szem előtt tartva, azokra közhatalmi jogosítványokat ruházhat át megfelelő pénzeszközök biztosítása mellett.

A nemzeti tanácsok választásáról szóló külön törvény elfogadásáig azok megválasztása a Szövetségi Kisebbségügyi Minisztérium Szabályzata alapján közvetett módon, elektorok útján történik.

A 35 tagú Magyar Nemzeti Tanács a minisztérium szabályzata alapján 2002. szeptember 21-én megtartott elektori gyűlésen került megválasztásra. A Tanács 2002. október 19-én megtartott első alakuló ülésén fogadta el a testület az Alapszabályát és Ügyrendjét, választotta meg elnökét, alelnökeit és jegyzőjét. Az MNT végrehajtó szervének, az Intéző Bizottságnak, valamint szakmai bizottságainak a felállítására a Tanács második ülésén 2002. december 6-án került sor. A Magyar Nemzeti Tanács hatásköreinek gyakorlását konzultatív testületek is segítik.

- Beszámoló a Magyar Nemzeti Tanács Intéző Bizottságának 2005. évi tevékenységéről (MS Word doc, 110KB)

- Beszámoló a Magyar Nemzeti Tanács Intéző Bizottságának 2004. évi tevékenységéről (pdf, 178KB)

- Beszámoló a Magyar Nemzeti Tanács Intéző Bizottságának 2003. évi tevékenységéről (pdf, 178KB)