Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Világhálós alapismeretek

Mit jelent a világháló?



Világháló = Internet

Az internetről mindenki hallott már ezt-azt. Akik már használják, a legtöbbször így emlegetik: "az interneten minden van". Nos, ez valóban közel áll az igazsághoz. Aligha tudnánk olyasmit mondani, amit nem találhatunk meg a világhálón.

Internet = Végtelen

Az internet olyan, mint egy végtelen számú tv- és rádiócsatorna, vagy mint az összes újság és magazin egyben!

Internet = Szabadság

Az internet szabadságot nyújt, mert:

Bárki megjelenhet rajta, elmondhatja véleményét - cenzúra nélkül!
Bármiről szerezhetünk információt, a nap 24 órájában!
és mert nincsenek fizikai határai - azaz a világ bármely pontjával azonnal kapcsolatba léphetünk!

Internetes böngészés


Az internetes böngészés alapjai

A böngészés alapfogalom az internetezésben, nincs internetezés böngészőprogram nélkül.

Az Internet Explorer böngésző elsődleges alapfunkciói, gombjai, amelyek az interneten történő "közlekedést" segítik: Vissza | Előre | Leállítás | Frissítés | Kezdőlap | Ugrás.

Önnek csupán egyetlen dolga van: írja be a megfelelő helyre a megtekinteni kívánt internetes oldal, más néven weboldal címét, például: http://www.ihm.gov.hu, majd kattintson az Ugrás gombra, vagy nyomja meg az Entert a billentyűzeten.

Internetes oldal, azaz weboldal

A menük és linkek segítségével lehet egy weboldalon "közlekedni".

Mindkettő úgynevezett aktív felület, tehát ha bármelyikre rákattint, az mindig valami változást eredményez a weboldalon.

A menük és linkek könnyen felismerhetők: ha az egérrel rájuk megy, megváltozik a színük!

Legördítés: Az adott weboldalon belül lejjebb is mehet - nem minden oldal pont akkora, amennyit elsőre lát belőle!

Mit tegyünk, ha böngészés közben eltévedtünk?

Ha úgy érzi, eltévedt és szeretne visszatérni a kiindulóponthoz, a böngésző felső részében található gombbal könnyedén visszaléphet. (Minden kattintással egyet lép vissza.)

Ha be van állítva kezdőlap (home), más néven nyitóoldal, és arra szeretne visszatérni, akkor elegendő a kezdőlap (home) gombra kattintani, így máris a kiindulóponton találja magát.

Internetes keresés


Internetes keresés indítása megadott témában

Az internetes keresők arra szolgálnak, hogy bármit megtalálhassunk a világhálón, amire kíváncsiak vagyunk.

Első lépésként írja be a keresőmezőbe azt a szót, illetve témát, amiről információt szeretne találni.

Például adja meg az autók szót, majd kattintson a keresés gombra!

Keresési eredmények, találatok listája

Válasszon ki egyet a találatok közül, amely leginkább megfelel az elképzeléseinek, kattintson a kék, aláhúzott feliratra, azaz linkre!

Így egy olyan internetes oldal jelenik meg, ahol számos információt találhat az autókról. Ha ezután szeretné újra végignézni a találatok listáját, kattintson a böngésző vissza gombjára, és újra a találatok listájában keresgélhet.

Mielőtt ezt megtenné, kérem, vessen egy pillantást az oldal további részeire, menjen le az oldal aljára, azaz scrollozzon!

Itt újabb találatokat érhet el, ha a lenti számsorban valamelyik számra vagy a következő feliratra kattint.

E-mail, az internetes levelezés


Az elektronikus levél, más néven e-mail, egy lényeges dologban különbözik a hagyományos levéltől: az e-mail azonnal megérkezik a megadott címre, vagyis gyorsabb, mint a postai levél. Persze, az nem garantált, hogy a címzett azonnal el is olvassa az elektronikus levelet - hiszen lehet, hogy épp nem ül a számítógép előtt.

Ha Önnek még nincs postafiókja, akkor előbb regisztrálni kell, azaz el kell készíteni első e-mail postafiókját. Ezt a lehetőséget számos internetes oldalon ingyenesen kínálja. Az egyik legelterjedtebb magyar nyelvű ingyenes e-mailszolgáltatás a Freemail.

Kedvcsináló - mire használhatjuk még az internetet?


Internetes közösségek

Az internetes közösségek tagjai kétféleképpen tartják a kapcsolatot - chatelnek (ejtsd: csetelnek) vagy fórumokon cserélnek véleményt.

Chat = Csevegés

Csetelni majdnem olyan, mint telefonon csevegni. Az internetezők - akár a világ különböző pontjain - egyidőben ülnek a számítógép előtt, és rövid mondatokat küldenek egymásnak. A csevegőpartner azonnal elolvassa az üzenetet és röviden válaszol. Egyszerre akár többen is csetelhetnek egymással, de természetesen külön "szobába" is vonulhatunk valakivel - ha csak kettesben szeretnénk beszélgetni.

Fórum=szabad véleménynyilvánítás
Topic = Téma

A fórumok az esetek többségében mindig egy konkrét téma (azaz topic) köré épülnek. A témához kapcsolódó hosszabb-rövidebb vélemények összessége maga a fórum, ahol mindenki előadhatja saját álláspontját és mindenki elolvashatja a többi fórum-látogató hozzászólását. A fórumokon megjelenő minden vélemény bármilyen későbbi időpontban visszakereshető a világhálón. Az interneten a fórumok a legnyitottabb és legszabadabb véleménynyilvánító helyek.

Társkeresés

A csetszobákban és a fórumokon remekül lehet ismerkedni, de sok olyan weboldalt is találhatunk, amely kifejezetten a társkeresést szolgálja.

Vásárlás, ügyintézés

Apróhirdetések

Apróhirdetéseket is találhatunk bőven, szinte minden témakörben!

Internetes áruházak

A hagyományos áruházakhoz hasonlóan az internetes áruházakban bármit megtalálunk, legyen az CD, elektronikai eszköz, háztartási gép, könyv, sporteszköz, vagy bármi más, amit házhoz lehet szállítani.

A külföldi internetes áruházakból Magyarországon nem kapható dolgokat is rendelhetünk, de természetesen a szállítás díját nekünk kell kifizetni.
A szállítási költség ellenére, az internetes áruházakban általában jóval olcsóbban juthatunk hozzá bármihez, mint a hagyományos üzletekben.

Rendelés

A telefonos rendeléshez hasonlóan az interneten is kérhetünk pizzát, küldhetünk virágot és foglalhatunk mozi- színház- vagy koncertjegyet!

Ügyintézés

Ma már csak nagyon ritkán kell sorbanállni a bankban és a hivatalokban: napról napra több dolgot intézhetünk el interneten keresztül. Ha ügyintézésre kerül a sor, először érdemes mindig az interneten tájékozódni, a nagyobb vállalatok - például a hivatalok, a közüzemi cégek, a telefontársaságok - mind rendelkeznek internetes ügyfélszolgálattal, ahol egy-két nap alatt válaszolnak az érdeklődő vagy panaszos levelekre.

Mondok egy példát...

Legutóbbi nyaralásomat interneten terveztem meg:

- Megrendeltem a repülőjegyet,
- Kinéztem a megfelelő szállást és lefogalaltam
- Megnéztem, milyen idő lesz ott, amikor odaérek,
- Elolvastam, mennyibe kerül ott az étel, az ital, az autóbérlés,
- És végül kinyomtattam magamnak néhány helyi programot, ami érdekelt.

Egyszóval mindent kideríthettem úticélomról és minden kikapcsolódással kapcsolatos információt beszerezhettem, még itthon, azaz Otthon!

Ehhez persze már több internetes ismeretre van szükség, de nem sok idő kell ahhoz, hogy valaki tökéletesen kiismerje magát a világhálón, mindent megtaláljon, amit keres és mindent el tudjon intézni, amit akar.

(Az emagyarorszag.hu nyomán)