Régiók
Események
2024. július
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Kérdezz-felelek a szubvencióról

Ukrajna
2010. augusztus 20.
Arra biztattuk olvasóinkat, bátran érdeklődjenek az új szubvenciós rendszerről, hisz azt sokan nem értik, nem látják át részleteiben. A kérdések sorra futnak be, mi pedig továbbítjuk őket az illetékes szakemberekhez. Olvasóink felvetéseire ezúttal Mila Dikun, az Ungvári Városi Munkaügyi és Szociális Osztály szubvenciós részlegének vezetője válaszol.

– A nyugdíjasokon kívül ki kérelmezheti az állami támogatást?

– A kérelmet bárki benyújthatja. Az más kérdés, hogy kinek érdemes. Amelyik család tulajdonában két ingatlan vagy két személygépkocsi van, ne is próbálkozzon, mert vagyoni helyzete miatt nem kaphat támogatást. Sajnos az is előfordul, hogy mindössze néhány kopijkán múlik, jár-e a szubvenció. Ha ugyanis akár két kopijkával is kevesebb a rezsiköltség, mint a jövedelem 15, illetve 10 százaléka, már nem áll módunkban odaítélni a támogatást.

– Milyen jövedelemről kell kimutatást adnia annak a személynek, aki eddig teljes állásban volt alkalmazásban, szeptembertől viszont már csak fél állásban fog dolgozni?

– A legutóbbi fél év jövedelméről kell kimutatást benyújtania. Annak semmi jelentősége, hogy az illető milyen munkakörben, teljes vagy részmunkaidőben, egész, vagy félállásban dolgozik.

– Minek kell szerepelnie a vagyonnyilatkozatban és hogyan kell azt elkészíteni?

– Természetesen államnyelven kell megírni a nyilatkozatot. Akinek nehézséget okoz, nyugodtan kérjen segítséget hozzáértő személytől, községi elöljárótól. A vagyoni helyzetről szóló nyilatkozatba bele kell írni az adott lakhelyre bejelentett személyek tulajdonában lévő földet, ingatlant, lakást, gépjárművet és a vagyontárgyakat (hűtőszekrény, kerékpár, televízió stb.). Ha a családtagok közül valaki máshova van bejelentve, arról igazolást kell benyújtania, de vagyonnyilatkozatot nem kell tennie. Például, ha az Ungváron élő házaspár közül az egyik személy Csapon van bejelentve, az ottani önkormányzattól kell erről igazolást hoznia. A jövedelemről szóló nyilatkozatát viszont a bejelentett lakhelyen kell benyújtania.

– Egyedülálló ungvári nyugdíjas kérdezi, hogy elvész-e a háború gyerekei jogcím alapján járó kedvezménye, ha kéri a szubvenciót?Ő ugyanis úgy tudja, hogy a kettő közül választania kell.

– Nem kell választani. A háború gyerekei nem veszítik el a támogatásukat. A huszonöt százalékos közműdíjkedvezményt továbbra is automatikusan számfejtik számukra. A szubvenciót viszont a fennmaradó rész után ítélik meg. Például, ha egy átlagnyugdíjas havi rezsije 300 hrivnya, abból levonódik a 25 százalék kedvezmény, ami után 225 hrivnya fizetendő közműdíj marad. Az új szubvenciós rendszer szerint ennek tíz százalékát, vagyis mindössze 22 hrivnya 50 kopijkát kell fizetnie a nyugdíjasnak, a többit az állam dotálja.

Továbbra is várjuk kérdéseiket, felvetéseiket.

Balogh Csaba

Forrás: Kárpáti Igaz Szó