Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Jogi tanácsadó

Ukrajna
2010. augusztus 20.
Olvasóink kérdéseire Iljasovics Viktor ügyvéd, a Beregszászi Járási Tanács képviselője válaszol.

Az üzletház nem felel a bérlőért

"Nem vagyok elégedett annak a cégnek a szolgáltatásával, amely a kereskedelmi központban bérel üzlethelyiséget. Panasszal szeretnék élni az ügyben. Eljuttathatom-e a kifogásaimat a kereskedelmi központ adminisztrációjához is?"

- A kereskedelmi központ adminisztrációja nem felel közvetlenül azokért, akik helyiséget bérelnek náluk. Az tehát, ha hozzájuk juttatja el a panaszát, nem kötelezi őket semmire, azaz nem jár jogi következményekkel. Ha gondja akadt, azt a bérlővel kell rendeznie. A napi gyakorlat ugyanakkor azt mutatja, hogy némely esetekben mégis érdemes tájékoztatni a bérbeadó adminisztrációt a történtekről. Amennyiben ugyanis a kereskedelmi központ vezetése lelkiismeretesen látja el feladatát, érdekelt az intézmény jó hírének védelmében, s így az ön panasza nyomán maga is kivizsgálhatja a történteket, nyomatékot adva ezzel az ön levelének.

A fogyasztói panaszoknak jellemzően akkor van foganatjuk, ha egyszerre több érkezik belőlük ugyanazon tárgyban. Ezért azt tanácsolnám olvasónknak, hogy érdeklődjön ismerőseinél, akadt-e már dolguk a szóban forgó céggel, s ha nekik is hasonlóan rosszak a tapasztalataik, vegye rá őket, hogy szintén éljenek panasszal. Arról se feledkezzünk meg, ha gond akad az eladókkal, hogy mi vagyunk a vásárlók, és a megyei közigazgatási hivatalokban működő fogyasztóvédelmi osztályok feladata a mi jogaink védelme, s ott meglehetősen komolyan viszonyulnak a fogyasztói panaszokhoz.

Visszavonható-e az ajándékozási szerződés?

"Saját egyharmad lakásrészemet nagyobbik lányomnak ajándékoztam, aki így a lakás kétharmada felett rendelkezik. Nemrég azonban a kisebbik lányom, akié a lakás harmadik harmda, közjegyző által hitelesített levelet kapott a nővérétől, hogy amennyiben megadott időn belül nem vásárolja meg tőle a lakás kétharmadát, idegeneknek értékesíti azt. Szeretném tudni, hogy ezek után visszavonhatom-e az ajándékozási szerződést?"

- Nem, az ajándékozási szerződés nem vonható vissza, mivel nem áll fenn olyan körülmény, amely esetén a jogszabályok ezt lehetővé teszik. Ilyen, a szerződés felbontását indokló körülmény lehet például, ha a megajándékozott bűncselekményt követ el az adományozó ellen vagy az adomány visszafordíthatatlan elvesztése fenyeget miatta. A levél, amelyet az olvasó kisebbik lánya kapott, nem más, mint egy hivatalos felszólítás, hogy éljen elővásárlási jogával a lakásra, amely jog résztulajdonosként megilleti őt (lásd a polgári törvénykönyv 362. paragrafusát). Amennyiben kisebbik lánya nem él elővásárlási jogával a levélben megadott határidőig, az eladónak, azaz az ön idősebbik lányának jogában áll eladni a maga kétharmad lakásrészét egy harmadik személynek. Ön, mint az egyharmad lakásrész tulajdonosának családtagja, ebben az esetben is megőrzi ennek az egyharmad lakásrésznek a használati jogát.

Ki kaphat felmentést a katonai szolgálat alól?

"Egyedül nevelem két gyermekem. A fiam hamarosan betölti 18. életévét. Úgy hallottam, azokat a fiúkat, akiket egyedül nevel édesanyjuk, nem hívják be katonának. Valóban így van-e, s ha igen, milyen okmányok szükségesek ehhez?"

- Sajnos ki kell ábrándítanom: amennyiben behívót kap, fiának be kell vonulnia a kötelező sorkatonai szolgálat letöltésére. Ukrajna törvénye A katonakötelességről és a katonai szolgálatról úgy rendelkezik, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat letöltése alól csak akkor adható ideiglenes felmentés, ha a behívott apja vagy anyja két vagy annál több kiskorú gyermeket tart el egyedül. Ebben az esetben a katonaköteles halasztást kaphat a sorkatonai szolgálat letöltése alól mindaddig, amíg a család soron következő legidősebb gyermeke el nem éri a nagykorúságot. Ennek értelmében az ön fiának nem jár halasztás, hiszen csupán egyetlen kiskorú gyermek van a családban.

Általában békeidőben azok a polgárok mentesülnek a behívás alól, akiket egészségi állapotuk miatt alkalmatlannak nyilvánítottak a katonai szolgálatra, a behívás pillanatára betöltötték 25. életévüket vagy már szolgáltak egy másik ország hadseregében azt megelőzően, hogy ukrán állampolgárok lettek. Ugyancsak mentesülnek a katonai szolgálat alól a büntetett előéletűek, akiket börtönbüntetésre vagy javítómunkára ítéltek. (Még abban az esetben is, ha a behívás pillanatára már letöltötték büntetésüket, vagy idő előtt szabadlábra helyezték őket.)

Halasztást kaphatnak a behívás alól azok a katonakötelesek, akiknek felesége gyermeket vár vagy rokkant, akik két vagy több gyermekkel rendelkeznek is, akiknek rokkant gyermek nevelkedik a családjában vagy olyan, aki anya nélkül nevelkedik.

hk

Forrás: Kárpátalja hetilap