Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Ismét példaképek lettünk

Ukrajna
2010. augusztus 10.
Ismét példaképek lettünk Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) két tanácsosa, Vincent de Graaf és dr. Klemens Buescher kárpátaljai munkalátogatása során elsőként Beregszászt kereste fel, ahol Kincs Gábor alpolgármesterrel folytattak eszmecserét.

Az EBESZ-képviselők szemleútjának fő célja a nemzetiségi oktatás helyzetének elemzése volt. A Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskolában Nagy Irén igazgatóhelyettes tájékoztatta a vendégeket. Külön kitért az anyanyelvi oktatás problémáira, a tankönyvek állapotára, minőségére.

Szó esett a városi tanács által kiadott „A nemzetiségi iskolákban oktatott ukrán nyelv módszertanának kidolgozásához” című programról, amely munkafüzetekkel segíti az oktatást.

A szakemberek tanulmányozták a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán folyó oktatást.

A delegáció beregszászi programja az Európa–Magyar Házban zárult. Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség Nemzeti Tanácsának elnöke, és helyettese, Zán-Schramm Ibolya tartott rövid beszámolót az országos szervezet kulturális és oktatási programjáról.

Az EBESZ-képviselők elmondták, tervük, hogy minél több nemzetiséget ismerjenek meg Ukrajnában. Kihangsúlyozták: meglátásuk szerint a magyar közösség nagyon szervezett, és mindent megtesz nemzeti tudatának megőrzéséért.

A delegáció útja Beregszászból a Felső-Tisza-vidékre vezetett, ahol az ott élő román közösség helyzetével ismerkedtek.

A megyeházán Volodimir Hoblik, a közigazgatás elnökhelyettese a nemzeti kisebbségek kárpátaljai helyzetéről beszélt a vendégeknek.

A vidék mindenkori vezetői is odafigyelnek a kisebbségi kérdések toleráns kezelésére. Közös érdek ugyanis, hogy Kárpátalján valamennyi náció otthon érezze magát és kultúrájával, hagyományai, nyelve megőrzésével gyarapítsa, gazdagítsa vidékünket.

Dr. Klemens Buescher elismeréssel szólt a megyénkben tapasztaltakról. Elmondása szerint a nemzetek békés egymás mellett élése terén régiónk követendő példaként állítható az egész kontinens elé.

Hegedűs Csilla

Forrás: Kárpáti Igaz Szó