Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Művelődni a haza javára

Ukrajna
2010. augusztus 10.
Művelődni a haza javára Vidékünk volt a házigazdája az Anyanyelvi Konferencia legutóbbi összejövetelének.

A Bereg-vidéki Jánosiban tanácskoztak az anyaországi, erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, horvátországi, muravidéki és burgenlandi magyar közösségek, valamint a nyugat-európai szórvány értelmiségének jeles képviselői. A Vendégségben Kárpátalján: a XII. Anyanyelvi Konferencia és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága közgyűlésének itteni szervezésében részt vett a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI), valamint a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK). A rendezvényt mások mellett megtisztelte jelenlétével dr. Pákozdi Csaba, a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának főosztályvezetője, illetve Csizmadia Róbert, a beregszászi külképviselet vezető konzulja.

A szakmai részt Pomogáts Béla nyitotta meg. Az Anyanyelvi Konferencia elnöke elmondta, volt szerencséje találkozni nagy költőnkkel, Illyés Gyulával, aki a következőképpen biztatta: „Művelődjél a hazád javára!”

– Én pedig azt teszem, amióta az eszem tudom. A magyarságnak mint nemzetnek a történelmét a magyar nyelv alapozza meg, ezért kell a nyelvünket mindennél jobban őrizni. A nyelv pedig igen jelentős meghatározója az identitásnak, a nemzet iránti elkötelezettségnek – hangzott el a neves irodalomtörténésztől.

A magyar nyelv és kultúra a világban és a Kárpát-medencében (Helyzetkép és tennivalók) címmel vitaindító előadást dr. Szarka László egyetemi tanár tartott.

– A magyar nemzet legbiztosabb bázisát az anyanyelv, a magyar kultúra, valamint a nyelvbe és a kultúrába kötődő emberek alkotják – húzta alá.

– Lehetnek ezek az emberek akár kétnyelvűek, akár másodnyelvdomináns kétnyelvűek – a magyar nyelvbe és kultúrába való kötődés a legbiztosabb. Ahhoz, hogy ez a nemzet még működőképesebb legyen, ahhoz a magyar állam, és a szomszédos országok megegyezésén alapuló, közösen működtetett hatékony kisebbségi intézményekre van szükség.

A magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztériuma képviseletében Elekes Botond kormánytisztviselő köszöntötte a konferencia résztvevőit. Kiemelte, fontosnak tartja az Anyanyelvi Konferencia további sikeres működését, a sok munkához kitartást kívánt a társaság minden tagjának.

A konferencia második szakaszában a hozzászólók vették át a fő szerepet. Elsőként Beder Tibor, az erdélyi Julianus Alapítvány elnöke fejtette ki gondolatait. Szomorúan jegyezte meg, hogy a magyarság számának helyzetképe igen elkeserítő. Szerinte a létszámnövelésen főleg erősebb magyarságtudattal lehet javítani.

Mezei Mária elhagyta ugyan szülőföldjét, Székelyföldet, de mint azt elmondta, egyszer mindenképpen visszamegy, hiszen az a szülőhazája. A szülőföldet soha nem szabad elfeledni. Tanulni lehet a világ bármely táján, de ha egy mód van rá, vissza kell térni a hazába, emelte ki. A temesvári Bodó Barna az utóbbi 2–3 évet biztatónak ítélte, hiszen, mint mondta, jobban előtérbe kerültek a szórványkérdések. Vári Fábián László a kárpátaljai irodalmat mutatta be. Az alkalommal élve felhívta a figyelmet a 2002 óta rendszeresen megjelenő Együtt című irodalmi folyóirat legújabb számára.

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, a statisztika fiatalodó kárpátaljai magyarságot mutat.

– Ez azért van így, mert a fiatalok nagy része végre itt, helyben folytatja tanulmányait: vagy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, vagy pedig az Ungvári Nemzeti Egyetemen. Nekünk az a feladatunk, hogy itthon tartsuk őket, tanulmányaik elvégzése után munkát biztosítsunk számukra. Hiszen amelyik fiatal külföldön tanul tovább, szinte biztos, hogy nem jön haza. Ez pedig ahhoz vezet, hogy egyre nehezebben tudjuk majd megtartani a magyarságunkat itt, a Kárpátok alján – szögezte le Zubánics László.

A további felszólalók kivétel nélkül mindannyian a magyarság megtartásának fontosságát emelték ki. Például azt, hogy nem szabad feladni, s bizony félteni kell intézményeinket.

A konferencia másnapján a Kárpát-medencei magyar értelmiségiek küldöttsége vidékünk emlékhelyeire látogatott. Megemlékeztek a munkácsi várban, koszorút helyeztek el a Szolyvai Emlékparkban, tiszteletükre ökumenikus istentiszteletet tartottak a Vereckei-hágón a honfoglalási emlékműnél, megtekintették a Tiszaháti Múzeumot és Képtárat.

A háromnapos program záróakkordjaként a vendégek Beregszászba, az Európa–Magyar Házba látogattak, ahol megismerkedhettek a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet tevékenységével, megtekintették a Bereg Alkotóegyesület kiállítását, majd részt vettek az Együtt című irodalmi folyóirat bemutatóján.

Hegedűs Csilla

Forrás: Kárpáti Igaz Szó