Régiók
Események
2024. július
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Minidzsessz nagyágyúkkal

Románia
2010. június 29.
Blues-nappal gazdagodva jelentkezik a Mini Jazzfesztivál Csíkszeredában. Holnaptól július másodikáig hazai és külföldi muzsikusok zenélnek a dzsesszkedvelők örömére. Az elmúlt év júliusában került megrendezésre székelyföld első dzsesszfesztiválja, amely az Első Mini Jazzfesztivál Csíkszereda nevet viselte.
A szervezők már akkor sejtették, hogy lesz folytatás és a következőt még rangosabbá kell emelni. Maradt a szerény „mini” szócska, a családias hangulata miatt, de meg kellett toldani a rendezvényt egy blues-nappal, ahol blues-zenekarok lépnek majd fel, és a bluesgyökerekből átvezetnek a dzsesszmuzsika varázslatos világába, amely a fesztivál fő irányvonala.
A rendezvény programját jórészt a közönség kérései szerint állították össze, a tavalyi fesztivál visszajelzései alapján, mivel fontosnak tartották, kiket szeretne látni a célközönség.
A blues-napot a bukaresti Trenul de noapte, azaz Éjszakai vonat nevű blues zenekar indítja, akik a „harmonica-blues” legjelentősebb hazai képviselői. A zenekar frontembere, alapítója Marcian Petrescu Románia legjobb szájharmónikásának számít, s hírnevét együttesének koncertsorozatai is alátámasztják. Második fellépőként itt lesz Ferenczi György, Magyarország legismertebb szájharmónikása.
Az est végén fellép a népszerű színész, zenész, zeneszerző Ioan Gyuri Pascu a The Blue Workers nevű zenekarával, akik 1992 óta számos hazai fesztiválon vettek részt ebben a felállásban. A koncerteken nagyrészt a rhythm & blues irányvonalat követik, ám zenéjükben a rockzene elemei is jelen vannak.
A dzsessz-napokon szintén zenei ínyencfalatok várják a közönséget. A két est tiszteletbeli házigazdája Frankie Lato lesz, aki a dzsesszhegedülés nagymestere, és akit a szervezők idén is meghívtak az új „hagyomány” szerint, hiszen ő volt az első fesztivál sztárvendége és mozgatórugója ugyanúgy a színpadon, mint az utána következő „jam session” alatt is. A fesztivál sztárvendége idén Micheller Myrtill, akit Magyarország egyik legképzettebb énekesnőjeként tartanak számon. Először lép fel Erdélyben, ám az utóbbi években fellépett már Európa számos dzsesszfesztiválján.
Az első dzsessz-nap igencsak bővelkedik különböző stílusokban, hiszen itt lesz a kiváló Sárosi Péter dzsesszzongorista is, aki neves romániai és kubai zenészekkel érkezik majd és a latindzsessz stílusvilágát mutatja be a fesztiválon a Fuente de Vida nevű zenekarával. Őt követi a Grencsó Realtime Kollektív, akik a kortárs avantgárd jazz irányvonallal ismertetik meg a közönséget, a híres Grencsó István vezetésével. Majd a fesztivál sztárvendége, a csodás hangú Micheller Myrtill a zenekarával, akik a klasszikus dzsessz varázslatos zenei világát hozzák el a fesztiválra.
Második nap sokak kedvence, a Swing indítja az estet, hiszen fellép a Frankie Lato Quartet, amelyet 1993-ban alapított Frankie Lato és ezzel lehetőséget kapott Magyarországon a swing-hegedülés bemutatására. Követi őket a romániai dzsesszélet egyik legjelesebb képviselője Mircea Tiberian dzsesszzongorista, aki ezúttal Maria Răducanuval áll színpadra, aki különleges énekhangjával tűnt fel az ország és Európa több jelentős fesztiválján.
Az estét és egyben a fesztivál koncertsorozatát igen neves művészek zárják: Dennert Árpád és a Gyárfás István Trió.


Új Magyar Szó