Régiók
Események
2024. július
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Kultfesztivál Kolozsváron Biszku-premierrel

Románia
2010. június 28.
Mint Novák Tamás az eseményen elmondta, Szálinger Balázs az Erdélyben gyakorta megforduló magyarországi költő kereste meg őket, amikor meghiúsulni látszott a magyarországi premier, hogy lehetővé teszi a dokumentumfilm erdélyi vetítését. Mint arról lapunkban beszámoltunk, az Uránia Nemzeti Filmszínház azért állt el a film június 16-ára, Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének évfordulójára tervezett díszbemutatójától, mert közlésük szerint a Biszku család perrel fenyegetett arra az esetre, ha a mozi hozzájárulásuk nélkül vetíti le az alkotást. Ezután azonban Biszku Béla lányai, a bemutatónak végül otthont adó budapesti Menta Teraszon, megtekintették a dokumentumfilmet, majd a műsorra tűzését kérték az Urániától. Arról is tájékoztatták a készítőket, hogy szeretnék, ha édesapjuk politikai szerepét független bizottság tisztázná. S bár a napokban Biszku Béla közölte, a Bűn és büntetlenség című film olyan felvételeket is tartalmaz, amelyeken ő nem közszereplőként jelenik meg, az alkotást továbbá neki nem mutatták meg, így nyilvános levetítéséhez nem járult, és továbbra sem járul hozzá, ez nem akadályozta meg az alkotókat, az Uránia is műsorra tűzte immár a dokumentumfilmet, s a tegnapi kolozsvári vetítést követően ma 18 órától Nagyváradon a Moszkva kávézóban (volt Tempo Klub, a filharmóniával szemben) tekinthetik meg az érdeklődők.

A felnőttek nagyobb haszonnal forgathatják, mint a gyerekek, ez nem az könyv, amit a szülők felolvasnak a gyerekeiknek – vallotta be László Noémi költő a Dihorfeszt szombati napján, a Feketeleves című gyerekvers kötetének bemutatóján. Állítása alátámasztására a kötet több versét is felolvasta a Bulgakov kávézó irodalomkedvelő közönségének. Csipkelődő, kedves, de szókimondó verseiben a szülőknek és iskolai nevelőknek tartott görbe tükröt arról, hogyan nem kell gyereket nevelni. Mint hangsúlyozta, saját magának is írta, hogy szülőként ne ismételje meg az „erőszakszervezeteknek” is nevezett szülők és iskolában oktató nevelők hibáit.
László Noémi könyvbemutatóját megelőzően kamarazenével szórakoztatták a közönséget a zeneakadémia hallgatói, Mozart szerzeményeit játszották, majd Márkus András műsora következett. A fiatal költő Ki lesz a barna lányban? című verseskötetét Szálinger Balázs mutatta be, ezt követően Márkus felolvasott a Paraszttartók kézikönyve című, előkészületben lévő „arisztokrata-tankönyvből”. A fekete humorral bőven fűszerezett írását azzal szemléltette, hogy rávette az egyik elsőéves színészhallgatót, játssza el a paraszt szerepét. Általános derültséget keltett, amikor közölte, a „parasztját” „egy dák pénzért” meg lehet simogatni, „5 dák pénzért a parasztom megnyalja a kezed, tíz dák pénzért tenyérrel megfenyítheted parasztomat”. A késő esti órákban Muszka Sándor A Múzsák, trágyás szekérrel című verseskötetét mutatták be. Néhány verset követően Muszka stand up comedyvel fejelte meg műsorát, a közönség nagy örömére, hisz az egybegyűltek többször is visszatapsolták.
Orbán János Dénes, a rendezvény házigazdája a Krónika kérdésére elmondta: az évadzáró irodalmi fesztivál lényege bemutatni az irodalom ifjú tehetségeinek elmúlt hónapokban született termését. „Minden évben késő tavasszal a könyvhéttel egy időben jelenteti meg az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy és az Erdélyi Híradó Kiadó a fiatal és középnemzedék irodalmi termését” – részletezte a kolozsvári költő, aki a négynapos fesztivál csúcspontjaként Farkas Wellmann Endre tegnapi, lapzártánk után véget ért tréfás születésnapját említette, amelyen többek között Szőcs Géza költő, Magyarország újonnan kinevezett kulturális ügyekért felelős államtitkára is köszöntötte az ünnepeltet.


Krónika