Régiók
Események
2024. július
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Tudomány- és ipartörténet ellenszélben

Románia
2010. június 29.
Miközben előbányásszák és felmutatják elődeink teljesítményeit, a tudománytörténészek, akárcsak az építészeti örökségünket karbantartó restaurátorok, a múlt kötelező tisztelete mellett jelenkorunk tágasabb nézőpontjaiba, fogalomrendszerébe, értékrendjébe illesztik be vizsgálódásuk tárgyát, jelölik ki helyét, rangját, hasznosságát jelenünkre, de jövőnkre is vonatkoztatva. Kisebbségi sorban, sok viszontagságot megért erdélyi földön kilencvenéves sebeinkre gyógyír is lehet egy megalapozottabb nemzeti önkép, a méltóságérzet fenntartását szolgálhatja. Nemegyszer ellenszélben, vagy éppen az ár ellenében. Mindezekre, a háttérhangulatra és a közérzetünkre az elmúlt hétvégén, Marosvásárhelyen, a 3. Tudomány- és Ipartörténeti Konferencia megnyitóján utalt Wanek Ferenc, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Tudománytörténeti Szakosztályának társelnöke.
És hogy konkrétan, szépítgetések nélkül, miről is van szó, azt a hallgatóság és az előadók egy nappal előtte, tanulmányi kiránduláson tapasztalhatták. Például a radnóti és kerelőszentpáli kastély elkeserítően romos állapotát, a Teleki-paloták visszaszolgáltatása körüli felemás állapotokat Sáromberkén és Gernyeszegen, vagy az emléktáblák elhelyezése körüli román–magyar csörtéket a kissármási 2. számú kútnál, ahonnan az erdélyi földgáz hasznosítása százkét esztendővel ezelőtt elindult. Ott, a ma már műemléknek számító gázkút, s az egyoldalú szemléletet tükröző emléktábla előtt hangsúlyozta Tóth János, a Magyar Olajipari Múzeum igazgatója, hogy a valós ipartörténetet sem lehet aktuálpolitikai széljárások szerint átírni vagy cenzúrázni, a közös történelmi múltat közösen illik kutatni, ápolni és karban tartani.
Ebben a szellemben hangzottak el a konferencia előadásai is. Az erdélyi és anyaországi előadók, zömükben kutatók és egyetemi oktatók olyan neves elődök munkásságából mutattak be részleteket, mint Benkő Ferenc, Brassai Sámuel, Bolyai Farkas és János, Széchenyi István, Schlesinger Lajos, Heinrich László és mások. Aktualitásuk miatt fokozott érdeklődés kísérte a gázipari, a környezetvédelmi és a vízügyi előadásokat.
A konferenciát köszöntő Csegzi Sándor marosvásárhelyi alpolgármester bejelentette, hogy készül már az EMT marosvásárhelyi fiókszervezetének a székhelye. Ha sikerül átadni, talán az egyesületi életben is nagyobb lendületet vihetnek, mint amennyire mostanság a helyi mérnökök, matematikusok, vegyészek és fizikusok gyérebb részvételéből következtethettünk.


Krónika