Régiók
Események
2024. július
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Hagyományos korondi kerámiákból nyílt tárlat Székelyudvarhelyen

Románia
2010. június 29.
A vásári hangulatot még inkább fokozhatja az a tény, hogy a tárlat végeztével a kiállított munkákat meg is vásárolhatják az érdeklődők. „Ez a kiállítás kortárs korondi fazekasmesterek munkáját összesíti. Olyan 39 mestert hívtunk meg erre a tárlatra, akik jelenleg is saját portájukon a fazekasság valamennyi mozzanatát maguk végzik. A mintavilág és a formavilág is meghatározó volt, éppen ezért próbáltuk a leghagyományosabb mintakincset bemutatni az idelátogatónak, ami tulajdonképpen irányadó is lehet azoknak, akik a korondi bazárokban szeretnék a felhígult kínálatból kiválasztani a hagyományos korondi vagy erdélyi kerámiát” – részletezte a Krónika kérdésére Miklós Zoltán muzeológus. A korondi fazekasmesterek ugyanis megpróbálják kielégíteni a vásárlók minden igényét, ezért a hagyományos motívumok olyan modern tárgyakon is megjelennek, mint például egy korszerű ceruzatartó, éjjeli lámpa vagy vajtartó, ami ha fehér alapon kék mintával díszített, akkor bizonyára a szász vidéknek készült, magyarázta a szakember.
Bár Korondon az út menti bazárokban eléggé felhígult a kínálat, az utóbbi időben főként a hagyományos, és nem annyira dísztárgyak, mint inkább használati tárgyak kelendők, vallják a fazekasmesterek. Nagy népszerűségnek örvendenek a töltöttkáposztás-fazekak, a pálinkás- és ebédlőkészletek. Természetesen nemcsak a formákban, hanem a mintavilágban is válogathatunk. A hagyományosan, természetes eredetű festékanyaggal – barnával, zölddel és feketével – színezett tárgyakon megjelennek életképek, feltűnik, a szarvas-, a gyopármotívum, cserelapis-, a rázott díszítés, amelyek mind-mind Korond igazi arcát, kerámiáinak eredeti motívumkincsét, formavilágát nyújtják a látogatónak és a vásárlónak egyaránt. Az udvarhelyi kiállításhoz egy katalógus is készült, amely 40 korondi fazekasmester életrajzát, munkáját és – akár száz éves múltra visszatekintő – mintakincsét ismerteti.
Egyébként az udvarhelyi múzeumban ezzel egy időben két másik jelentős kiállítás is várja az érdeklődőket. Az egyik a templomi szobrokat, festményeket felvonultató Mária-tisztelet Erdélyben, a másik pedig a Bronzkori népek és vizigótok Székelyudvarhely határában című régészeti kiállítás. Megtudtuk, mindkettőnek sikere van, a nyitás óta eltelt körülbelül egy hónapban majdnem 1200-an látogatták meg a tárlatokat.


Krónika