Régiók
Események
2024. július
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

„Nemcsak nyelvében, de viseletében is él a nemzet...”

Románia
2010. június 29.
– Paradoxon, hogy a kereskedelmi utak csomópontjában fekvő, gyors ütemben fejlődő Kolozsvár környékén élő népi kultúrák maradhattak fenn – magyarázta a tárlatot méltató Pozsony Ferenc, a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszékének tanára. A különböző felekezetű, kultúrájú közösségek kölcsönösen hatottak egymásra. Viseletük a népi, nemesi és városi ruházat számtalan elemét ötvözi – folytatta, majd hozzátette: Vas Géza igen fogékony a magyar népi kultúra iránt, jellemzően ünnepi pillanatokat örökít meg. Fényképei elsősorban dokumentum-jellegűek, amelyek rögzítik ezt a sajátos értékrendszerrel bíró világot, amely mellett sokszor figyelmetlenül elrohanunk.
– Hiszem, hogy a nemzet nemcsak nyelvében él, hanem viseletében is. Ameddig ezt a két tényezőt óvják, ápolják, addig az adott népcsoport nemzetiségi kultúrájának is lehetősége van a túlélésre. Általában lesipuskásként fotózok, kevés a megrendezett képem, szeretem kiemelni az adott népviseletnek egy-egy részletét is – mondta Vas Géza. A megnyitón a művész néhány, népviseletben pompázó modellje, a türei Bálint család három tagja, valamint a jellegzetes hóstáti népviseletet bemutató Bagaméri Noémi is megjelent. A rendezvény méltó kiegészítéseként hangzott el Ady Endre: A Kalota partján című költeménye, Bálint Orsolya előadásában.
A könyvtár munkatársai a fotókiállítással párhuzamosan egy ritka különgyűjteményt is megnyitottak a nagyközönség számára: az értékes XIX. századi rézmetszetek, litográfiák korabeli erdélyi magyar és szász, valamint havasalföldi és moldvai népviseleteket örökítettek meg. A kiállítás és a gyűjtemények július 16-ig látogathatók, a belépés ingyenes.


Szabadság