Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Harmincéves a csíkszeredai Régizene Fesztivál

Románia
2010. június 24.
„A fesztivál nemcsak a megye egyik legfontosabb eseménye, hanem a székelyföldi zenei éle kimaradhatatlan mozzanata” – hangsúlyozta Borboly Csaba, a városi önkormányzat társszervezőjének, Hargita megye tanácsának elnöke. Mint hangsúlyozta, az esemény növeli a térség hírnevét és látogatottságát. A megyei tanács idén 80 ezer lejjel támogatta az eseményt, és benyújtott egy pályázatot is, közel 200 ezer eurós összegre – ha megnyerik, az összeget felajánlanák a következő a fesztiválok megszervezésére. Filip Ignác Csaba, a Régizene Fesztivál művészeti vezetője az idei programsorozat színvonalát emelte ki a tegnapi sajtótájékoztatón.
A fellépők közül kuriózumként említette az alapító zenekart, a Barozda Együttest, amelynek tagjai a zenekar felbomlása óta Magyarországon és Svédországban élnek, de a fesztiválon újra együtt játszanak. Jelen lesznek visszatérő hazai zenekarok is, és kiemelt vendég a világszinten elismert osztrák Unicorn együttes. „Összegyűjtöttük az elmúlt 30 év emlékeit, és mindenből próbálunk egy kicsit elhozni.” – fogalmazott a művészeti vezető. Péter Boglárka, a fesztivál irodájának vezetője a jubileumi ünnepre megjelentetett emlékkiadványról beszélt, amelynek címét Balassi Bálinttól kölcsönözték: Széllel tündökleni – emlékek a 30 éves csíkszeredai Régizene Fesztiválról.
Az emlékeket, korabeli újságcikkeket tartalmazó könyvhöz mellékelik a Barozda Együttes betiltott 1984-es lemezét is. A kiadványt a fesztivál megnyitóján mutatják be. Az idei Régizene Fesztiválra hat országból érkeznek meghívottak, a részletes program megtalálható a rendezvény honlapján, a www.musica-antiqua-hr.ro oldalon. A 30 éves Régizene Fesztivál fővédnöke Kelemen Hunor, kulturális miniszter.


Krónika