Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Rendkívüli tárlat a Reményik Galériában

Románia
2010. június 25.
A galéria nevében Szép Krisztina üdvözölte a művészeket és a vendégeket, majd átadta a szót Németh Júlia műkritikusnak, aki rendkívülinek nevezte a kiállítást. A méltató kifejtette: a Reményik Galériára fennállása óta jellemző a változatosság és az igényesség, Erdély és a nagyvilág számos jeles képzőművészének munkáit kínálta már látogatóinak, ezúttal pedig valósággal sokkoló, merőben más élményforrásból származó művészvilág munkáit vonultatja fel falain. A munkák meglepő hasonlóságot mutatnak, mintha harmonizálnának egymással, és az alkotók közötti rokoni kapcsolat művészi ars poeticájukban is megmutatkozna: bár mindketten hajlamosak a groteszk ábrázolásra, a művekből mégis humánum sugárzik – hívta fel a figyelmet a műkritikus.
– A tapintás a vak ember számára eszköz, kezében a megtapogatott fadarab szoborrá válik – mondta el Németh Júlia, hozzátéve, hogy Katona Lajos 1975-ben készítette első, Térdeplő akt című szobrát, amelyet számos további, kifinomultabb alkotás követett. A művész maga formakísérletnek nevezi munkáit, a kritikus szerint pedig a nyersanyaghoz igazodva, a fa személyiségi jogait tiszteletben tartva teremti meg sajátos művészi világát, ösztönösen ráérezve a leghatásosabb kifejezési formára, a figurativitás következetes híveként.
A méltató értékelte a kolozsvári születésű, de innen már húsz esztendeje Magyarországra költözött Katona György festő sajátos szín- és formakavalkádot felvonultató, leginkább biblikus-mitologikus tematikájú munkáit is, szürrealisztikus vízióként nevezve meg azokat. Felhívta a figyelmet a művész rendkívüli sokoldalúságára, valósághű tájképeire, a bennük fellelhető őszinte festői vallomásokra, valamint képei visszatérő motívumaira: a keresztre és kapura, a halra és az irodalmi utalásokra.
A méltató szavak után a két művész is köszönetet mondott a kiállítás létrejöttéért. Katona Lajos szobrász elmondta: jóllehet munkái Kolozsváron készültek, 13 magyarországi tárlatát követően most először mutatkozhatott be velük itthon is. Saját bevallása szerint az a szándéka, hogy kifürkéssze a tapintásos érzékelés titkait, minderről pedig tanulmányt is közölt a Székelyföld című lapban. Katona György festő hozzátette: kiállításai alkalmával mindig bátorítást kap, ösztönzést a munka folytatására.
A rendkívüli tárlat július 10-ig tekinthető meg a Reményik Galériában (bejárat a Bagoly könyvesboltból), hétköznap 10–18, szombaton 10–14 óra között.


Szabadság