Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

SEGESVÁRI FILMFESZTIVÁL

Filmszemle verseny és belépődíj nélkül

Románia
2010. június 23.
A vár utcáin sétáló, középkori öltözékű dobos jelenti be: este nyílik meg a második Segesvári Filmfesztivál, Florin Șerban Eu când vreau să fluier, fluier című filmjével, amit az Amintiri din epoca de aur követ. „Szóltam” - fejezi be mondókáját, közben pedig a saját nyelvén (például japánul, héberül vagy éppen magyarul) köszönti az összes, útjába akadó turistát.

A reklámfogás hatékonyságát az is jelzi, hogy már a szomszédos söröző pincére is kívülről tudja a nyitófilm sokszor elismételt címét. A június 22-27. között zajló fesztiválon a tavaly díjazott romániai filmeket, illetve több külföldi filmfesztivál nyertes alkotásait vetítik, különös hangsúllyal az olyan produkciókon, amelyeket még nem mutattak be a romániai mozikban. Az egyedi hangulatú, 13-14. századi helyszín mellett


a fesztivál sajátossága az is, hogy verseny nélkül zajlik –

egyedül a diákokat megszólító, Váltsd meg a világot 99 másodpercben című pályázat nyerteseit díjazzák. Adrian Titieni színész, a fesztivál kitalálója és igazgatója nem is akar ezen változtatni. „A verseny nem tesz jót a művészetnek, hibás célokat tűz ki” - fogalmaz a fesztiváligazgató első sajtótájékoztatójukon.

A Segesvári Filmfesztivál egy szempontból biztosan hasonlít a TIFF-re: míg Kolozsváron bukaresti szervezők rendeznek filmfesztivált, a segesvári rendezvény ötletgazdája Besztercéről származik. „A locarnói filmfesztiválon jöttem rá, hogy a város egyik tere nagyon hasonlít Segesvár főterére, és miután az önkormányzat nyitott volt az ötletre, megszületett a Segesvári Filmfesztivál” - meséli Titieni. A rendezvény szervezőcsapata jelenleg tíztagú, akik tíz segesvári és hat bukaresti önkéntessel működnek együtt.

Hozzáteszi, a polgármesteri hivatal „munkaköri leírását túllépve” segíti a szervezőket, akik egyébként az Országos Filmközpont támogatását is élvezik. Az önkormányzati támogatásnak első pillantásra is észrevehető jelei akadnak: a fesztivál sajtótájékoztatóinak helyszíne a polgármesteri hivatal egyik terme (utóbbi egyébként szintén a várban található), a közösségi rendőrség egyik gépkocsija pedig improvizált rikkancsautóként hirdeti a rendezvényt a városban.


A fesztivál másik sajátossága, hogy teljesen ingyenes,

legalábbis a rendelkezésre álló helyek függvényében. Utóbbi információt egyébként a szervezők nagyon szerényen kezelik, szinte hallgatnak róla: számomra például csak a sajtótájékoztatón derül ki ez a nem is mellékes részlet, azzal együtt, hogy az elmúlt két hétben nem egyszer megfordultam a fesztivál honlapján.

Az ingyenmozi attól jó, hogy mindenki számára elérhető – és attól rossz, hogy mindenki számára elérhető. A segesvári közönség a nyitófilm alatt (a várban egyébként DVD-ről vetítenek) zsizseg, szotyolázik, járkál – viszont minden lehetséges poénon kiadósakat nevet, sőt, amikor nagyon tetszik neki valami, simán beletapsol.

A közönségben egyébként ott üldögél Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója, és a szervezők szerint már megérkezett Nae Caranfil rendező is, akinek filmjét, a Filantropica-t szombaton vetítik, a Gheorghe Dinică színésznek szentelt emléknapon. Ma pedig magyar nap zajlik a Segesvári Filmfesztiválon, reggel kezdődő, éjszakába nyúló programmal.


Transindex