Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Évadzárás előtt

Románia
2010. június 23.
Copland Rodeo című balettjéből a Hoe-Down zenéje reklámfilm zenei aláfestéseként vált népszerűvé. A nagyzenekari partitúrában a fődallamot játszó vonósok mellett az erőteljes, optimista kicsengésű hangzásban a fúvós-ütős részlegnek kiemelkedő szerepe van. Valóban nyári hangulathoz illő, felszabadult, könnyed muzsika.
A Négy évszak Buenos Airesben című négy részes műben Piazzolla a tangó szenvedélyes dallam- és ritmusvilágából, továbbá Vivaldi Évszakokjának egy-egy szellemesen idézett részletének feldolgozásából alakította ki hegedűre és vonószenekarra komponált versenyművét. Ötletgazdag, jó humorú muzsika. Akárcsak a Vivaldi concertóban, Piazzolla Évszakjaiban is végigvonulnak a sajátságos zenei képek: az újjáéledő természet, a forró nyár rekkenő hőségétől elbágyadt emberek, a sárga-barna melankolikus ősz képe, valamint a téli hópelyhek kavargó tánca. A hegedűszóló Szász Dániel előadásában a tangó szenvedélyes tüzességét, a lírai részek érzékeny tolmácsolását, muzikalitását és csillogó virtuozitását értékelhetjük. Bársonyos, meleg tónusa talán az Ősz tételben, pezsgő virtuozitása pedig a Télben érvényesült a legjobban. Expresszív előadását a közönség hatalmas tapssal jutalmazta. Szász Dániel ráadásként Sometimes I feel like a motherless child című spirituelt adta elő bensőségesen, lírikus gyöngédséggel.
Dvořak Újvilág-szimfóniájaegy zenével elmesélt élettörténet, amelyben a különböző életszakaszok vonulnak el a mesélő szeme előtt: a fiatalkor szépségei és küzdelmei, a felnőtté válás, a párkeresés, és végül a halál. A lassú tételben a cseh zeneszerző amerikai élményeit Longfellow Ének Hiawatháról című indián tárgyú költeményének erdei temetést leíró része inspirálta. A tétel népszerűségét a fájdalmas, melankólikus szépségű, egzotikus színezetű angolkürt-szólójának köszönheti, amit ezen az estén Hary Noémi profi előadásban tolmácsolt. A szimfónia érzelmi és dinamikai sokszínűségével hat leginkább a hallgatóra. A Scherzo tétel szilaj táncában is indián folklór lüktet. Az utolsó tételben az előző tételekből visszatérő motívumok még az idegenben tartózkodás okozta honvágy szimbólumai, majd az otthoni tájak dallamai, a cseh folklór idézése meghozzák a lelki nyugalmat.
A zenekar előadásában a felszabadultságot hiányoltam, a rezeknél egy-egy bizonytalan belépés megszakította a harmonikus egységet. Erősségként viszont leginkább a művészien megformált dialógusokat, szólókat emelném ki: az Ana Bogăţilă koncertmester által vezetett vonós-kamarabetét meghittségét, a már említett Hary Noémi tökéletes angolkürt szólóját, Réman Zoltán és Radu Hodrea technikailag és dinamikailag kidolgozott klarinét-, Cătălin Costea hibátlan fuvola-, valamint Adrian Cioban kiváló oboaszólóit. Horváth József az utóbbi hetekben sokat dolgozott a zenekarral. Fegyelmezett, precíz karmester, az est romantikus és pezsgő hangulatú modernebb műveiben talán túlzottan visszafogott.
Gyorsan telt ez az évad. Kíváncsian várjuk az évadzáró hangversenyt, amelyen Glinka-, Saint-Saëns- és Sosztakovics-műveket hallhatunk, Nicolae Moldoveanu vezényletével és Naoko Anzai zongorajátékával.


Szabadság