Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Néptáncosok a világkiállításon

Románia
2010. június 23.
Panasszal nem éltek sokan, aki igen, az is inkább a közönség bizonyos tagjainak viselkedését kifogásolta: például, hogy egyeseknek megcsörren a mobiltelefonjuk a koncerten, mások pedig nem veszik igénybe a ruhatárat, és táskával-nagykabáttal ülnek le a nézőtérre, a szükségesnél jóval több helyet foglalva el.
Legjobban azt díjazták a válaszadók, hogy a filharmónia következetesen fellépési lehetőségeket biztosít a fiatal előadóknak, köztük a váradi egyetem zene szakos hallgatóinak. A javaslatok között sokan említették, hogy több opera-előadást szeretnének látni Váradon – volt, aki egyenesen havi egy operát kért. Tódor elmagyarázta: egy opera színrevitele cseppet sem egyszerű, és már az évadzárásra időzített Don Giovannit is csak igen nagy áldozatok árán sikerült megvalósítania a filharmóniának.
A szimfonikusok egyébként harminchét koncertet és huszonhárom, gyerekeknek szánt, nagy sikerű leckekoncertet adtak ősz óta, ötben vett részt a kórus. Az évadban 146 állandó bérlettel, illetve 86, tíz koncertre szóló bérlettel rendelkező zenekedvelő látogatta a koncerteket a jegyet vásárlók mellett, így a nagyobb hangversenyeken ha teljesen nem is, de háromnegyed részben mindig tele volt az Enescu–Bartók-terem.
„Az elismert vendégkarmestereknek nagyban köszönhető, hogy ínséges időkben is képes fejlődni a szimfonikus zenekar” – jelentette ki Corneliu Cristea művészeti igazgató. Mint részletezte, az igényes vezető magasra teszi a mércét, és képes a legtöbbet, legjobbat kihozni a zenészekből.
Egy híres külföldi dirigens vagy szólista meghívása azonban nagyon sok pénzbe kerül, az intézmény pedig súlyos anyagi gondokkal küzd. Így lehetséges, hogy az elhúzódó alkudozások miatt a jövő évi koncertprogram negyedét sem sikerült még eltervezni, holott más esztendőkben júniusra már a teljes menetrend készen áll.
A sajtótájékoztatón elhangzott, a filharmónia két néptánccsoportja, a Crişana, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes is kimagasló sikereket ért el az elmúlt évadban: a román csoport már hazajött, a magyar pedig augusztusban indul Sanghajba a világkiállításra. „A Crişanát mintegy kétszázezren látták másfél hónapos ott-tartózkodásuk alatt” – büszkélkedett Leontin Ciucur tánckarvezető.


Krónika