Régiók
Események
2024. július
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

2009

Kurtág György a New York-i magyar kulturális évad fókuszában

Nyugati régió
2008. február 23.
Egy év múlva indul a New York-i és washingtoni magyar kulturális évad, amelynek középpontjában Kurtág György zeneszerző áll. A programról Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ vezetője nyilatkozott .

A világhírű zenei központ, a Carnegie Hall a következő évadjában a Celebrating Hungary lesz az egyik fő program.

A sorozatban a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjét 2009. január 24-én tartják, közreműködik az idősebb és az ifjabb Lendvay József hegedűművész és Ökrös Oszkár cimbalmos. Liszt Ferenc Harmadik Magyar Rapszódiáján, Brahms Magyar Táncain kívül Brahms Első Szimfóniája szólal meg a hangversenyteremben.

Schiff András mind a harminckét Beethoven-zongoraszonátát előadja a Carnegie Hallban, a Keller Vonósnégyes pedig Szervánszky Endre és Kurtág György alkotásaiból játszik.

A legjelentősebb esemény az intézet igazgatója szerint Kurtág első személyes jelenléte az Egyesült Államokban. A boldogult R. V. Truszova üzenetei című dalciklus teljes változatnak világpremierjét tartják New Yorkban. A koncertre Kurtág választása alapján egy orosz szopránt, Natalija Zagorinszkaját kérték fel.

Kurtág Márta és György mesterkurzust is tart, a képzést a Carnegie Hall már meghirdette, nagy számú jelentkező várható. A kurzus témája Beethoven és Bartók munkásága. Az évad során a virtuóz hegedűs, Roby Lakatos is föllép. Eötvös Péter több kompozíciójának egyesült államokbeli bemutatóját vezényli a Juilliard School, a Weill Music Institute és a Carnegie Hall együttműködésében létrejött zenekar élén.

A zenei kínálat mellett másik erősségünk a fotó, főként a történeti fotó kiállítások lesznek. A huszadik századi elején élt magyar női fotósok képei a Washingtonban működő Nemzeti Női Múzeumban és New Yorkban is látható lesz.

A tavaly bemutatott tanácsadó testületben Orsós Jakab László igazgató és Gedeon Béla kulturális attasé mellett Heller Ágnes szociológus, Kornai János közgazdász, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, volt kulturális miniszter, Bíró Yvette filmdramaturg, Karvalits Ferenc közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Szántó András, New Yorkban élő kulturális szakértő és Kőrösi Orsolya kulturális tanácsadó tevékenykedik.

forrás: MTI