Régiók
Események
2024. július
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

The Magyar Imagination - A Zimmerli Múzeum kiállítása

Nyugati régió
2008. január 3.
2007. december 9-én a New Brunswick-i Zimmerli Szépművészeti Múzeumban Magyar Imagination címmel válogatott kiállítás nyílt . A közel 150 műtárgyból álló kiállítás lesz az első válogatás, azóta, hogy a Salgo Trust for Education a gyűjteményét 2006. decemberében a Rutgers Egyetem Jane Voorhees Zimmerli Múzeumnak adományozta.

2008. március 18-ig megtekinthető kiállítás XVI. századi tájképtől XX. századi avantgárdig festmények széles skáláját mutatja be a látogatóknak.

A nemrég elhunyt Nicholas M. Salgo magyar származású pénzügyi szakember, Magyarország nyolcvanas évekbeli amerikai nagykövete által alapított Salgo Trust for Education alapítvány gyűjteménye a legjelentősebb képzőművészeti gyűjtemény Magyarország határain túl, mely 100 magyar alkotó 350 műtárgyát tartalmazza: a leghíresebb 19. és 20. századi magyar képzőművészet remekeit, mely igen jól illeszkedik a Zimmerli Múzeum eddigi gyűjteményéhez : az orosz ikon és a XX. századi avantgarde orosz, 1960 és 1990 közötti legjelentősebb szovjet- orosz ellenzéki művészet, a romantikus francia és a múlt századi amerikai gyűjteményhez.

Dr. Miklos Salgo a Salgo Trust igazgatója, az elhunyt Nicholas Salgo fia az átadáskor elmondta, hogy jobb helyet nem találhattak volna e nagyszerű gyűjteménynek, hiszen nemcsak Rutgers Egyetem foglalkozik magyar tanulmányokkal, de a new brunswick-i magyar közösség is látogathatja a gyűjteményt.

A szintén New Brunswickon lévő Amerikai Magyar Alapítvány Múzeuma a Salgo Trust for Education gyűjteményből Mednyánszky László alkotásait állította ki 2001-ben és többször szerepelt a múzeum kiállításain a Salgo gyűjtemény más műtárgya is többek között például Munkácsy képek.

A Salgo Trust for Education gyűjteményében jelentős magyar festők művei szerepelnek, 5 Munkácsy festmény, a korai impresszionista Szinnyei Merse Pál festménye, Ripple Rónai portré, Moholy-Nagy első expresszionista absztrakt festménye, André Kertész magyarországi fényképei s egy absztrakt Mattis Teutsch kép .

A gyűjtemény hamarosan bővül, mert a Rockefeller Egyetem magyar származású nyugdíjas professzora Müller Miklós kora huszadik századi avantgarde gyűjteményét is a Zimmerli Múzeumnak ajándékozta.

New Brunswick a székhelye a Magyar Amerikai Alapítványnak, melynek 50 ezres könyvgyűjteménye összhangban van a Salgo Alapítvány magyar könyv és térkép gyűjteményével. A Rutgers egyetemen működő Magyar Tanszék nemrégiben kinevezett igazgatója Paul Hannebrink professzor szívesen működik együtt a Magyar Amerikai Örökségközponttal.

New Brunswick egy órára van vonattal New Yorktól és az érdeklődők könnyen eljutnak oda Továbbá a Rutgers Egyetem elkövetkezendő tíz év terveiben szerepel, hogy magyar művészeti posztgraduális képzést indít.

2008. február 3-án kedd délután 2 órakor Forgács Éva történész a Pasadenai főiskola tanára tart előadást a Modern művészetek kezdete Magyarországon címmel.
Zimmerli Szépművészeti Múzeum
71 Hamilton Street, New Brunswick
http://www.zimmerlimuseum.rutgers.edu/


Bika Julianna

forrás: Nyugati Hírlevél