Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Amerikai Magyar Szövetség

1956-os emlékmű

Nyugati régió
2007. december 4.
1956-os emlékmű Az Amerikai Magyar Szövetség (AMSZ) 1956-os Emlékmű Bizottsága azzal a kéréssel fordul minden amerikai magyarhoz, hogy anyagilag támogasson egy régen várt emlékmű elkészítését az 1956-os forradalomban elesett hősöknek Washingtonban! Az AMSZ ”Az 1956 Szelleme” című szobrot választotta, amelyet a jól ismert szobrászművész Hollósy Gyuri tervezett. Hollósy Gyuri készítette a legjelentősebb és legszebb 1956-os emlékművet , mely a bostoni Liberty térén áll. Több más köztéri szobra található még szerte az USA-ban.

Hollósy terve az, hogy a szobor a magyar szabadságharcosok szellemét, hitét, elszántságát tükrözze, azt a a bátorságot, ahogy az ellenség ellen harcolt a szabadságért.
A férfi: - A harcos egy erős férfi alak, aki a végsőkig harcol, testének tartása szemlélteti az utolsókig kitartó erőfeszítést és a harc folytatását. A fej tartása (lefordított fej) tükrözi a csalódást, a hiába való véráldozatot, mert magára hagyták küzdelmében. A test hátra dőlve nagy nehezen tartja a szabadság jelképét a “lyukas” zászlót”. A zászlón levő lyuk az ott levő kommunista jelvény a vörös csillag kivágását szemlélteti. A harcos a másik kezével átfogja a zászló szélét, kifejezve hitét istenben, hazában és a szabadságában.

Az angyal - Az angyal jelképezi a nemzet hitét istenben és a reményt a jövőben. Az angyal nem egy látható figura hanem egy elképzelt alak, ez egy formája az elképzelésnek amit érez, de nem lát a harcos. Az arca egy egyetemistát ábrázol (Jeanne D’Arc típusú figura.) Ez a látomás, hogy lecsap az ember hátára kapaszkodva megmenti, hogy el ne essen a csatában s a jobb kezével felemelve megmenti a zászlót, hogy az ne essen a földre. Az angyal részvéttel nézi az embert és erősíti a hazafias érzését, hogy ne adja fel a harcot.

A zászló - A zászló átfogja az művet és szabadon leng büszkén az angyal feje és test körül. A tépett zászló képviseli a magyar nép megrázó sorsát. A zászló rúdja vastagabb és durvább kivitelű, ehhez van erősítve 16 szeggel a zászló, mely emlékeztet a diákok követelésinek 16 pontjára, a forradalom célkitűzéseire.

A utca kövei - Az alapzat a budapesti utcák köveiből, a barikádok köveiből készült. A szöges drótok a megtorlást jelképezik.

Támogassák ezt a fontos törekvést!
Információ: bryandawson@americanhungarianfedera[...]
Csatlakozzon az 1956-os Emlékmű Bizottsághoz és ADOMÁNYOZZON
PÉNZUTALVÁNYON VAGY ONLINON !
Honlap: www.americanhungarianfederation.org[...]

www.americanhungarianfederation.org[...]

www.hungary1956.com