Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Barbay Ferenc szólótáncos kitüntetése

Nyugati régió
2006. december 5.
Barbay Ferenc 1943-ban Miskolcon született. Pályafutását a budapesti Operaházban kezdte, 1969 óta a müncheni Operaház szólótáncosa.

2006 októberében München főpolgármestere a város Táncdíja kitüntetést adta a magyar táncosnak.

A FAS (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung) 2006. október 29-i számában Wolf Wondratschek tollából olvasható laudáció Barbay Ferencről.
Tanzen es ist Gebet, Liebe und letzte Einsamkeit címmel.

Kezdetben volt a ritmus – ezzel a mondattal kezdődik, ami biblikusan hangzik, hiszen parafrázis a „kezdetben volt pediglen a szó, Istennek szavá“-ra – de, helyénvaló! Aki úgy táncolt, hogy semmi másra nem gondolt, talán nem is tudta, mit cselekszik, de ahogyan azt tette, az maga a tökéletesség volt. Magamban mindig feltételeztem, hogy így néznek ki a boldog emberek. Táncolni: ez imádkozás és kárhozat, szerelem és az utolsó magány. Senki nem tudja ezt jobban, mint Barbay.

Táncolni, az istenek és a szellemek felidézése, és – egészen földi történés, a nemek találkozása és szótlan párbeszéde, vérnélküli párbaj, két alapelv találkozása: a női, a dallamé, és a férfi, a ritmusé. A színpadi tánc, a balett, ahogyan a nagy koreográfus, Balanchine véli: „..., a tánc királynője a nő és a férfi az ő apródja.“

„És még pár személyes szó hozzád, Ferenc, Te, az én magyarom, ahogyan téged mindig neveztelek, mikor egymást köszöntve összeölelkeztünk. Mein Ungar!“

„Szerencsém, hogy téged láthattalak táncolni. Fülemben cseng még a neked szóló taps. Sőt, azt is tudom, amit akkor gondoltam; az én dícséretem hozzád így hangzik: »Wer so tanzt, kann auch ein ungesatteltes Pferd reiten.« – vagyis: aki így táncol, az meg tudja üli nyereg nélkül is a lovat.

Szöcs Károly fordítása
http://fazarchiv.faz.net/webcgi?STA[...]

(Nyugati Hirlevél)