Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Az Amerikai Magyar Koalíció adománya a Madách Posonium Kiadónak

Nyugati régió
2006. április 27.
Az Amerikai Magyar Koalíció adománya a Madách Posonium Kiadónak Az Amerikai Magyar Koalíció 18 ezer dolláros adományt vett át azon törekvéseinek finanszírozásához, mellyel a szlovákiai magyar kultúráért elkötelezett kisebbségi szervezeteket támogatja. Az adomány felével a pozsonyi Madách-Posonium Kiadó működéséhez fognak hozzájárulni, míg a másik felét az éves Posonium Irodalmi és Képzőművészeti Díj költségeire fordítják, mely várhatóan 2006. júniusában kerül átadásra. A Posonium Díjat a clevelandi Edith és John Lauer alapította öt évvel ezelőtt azzal a céllal, hogy elismerését fejezze ki azoknak a magyar íróknak és művészeknek, akik kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárulnak a Szlovákiában élő magyar kisebbség irodalmi, művészeti és kulturális örökségéhez. A képzőművészeti díjakat Mátyásfalvi György budapesti filantrópus és üzletember szponzorálja.

A Madách-Posonium hetilapot jelentet meg Szabad Újság néven, mely politikai és gazdasági témákról, valamint a Szlovákiában élő 520 ezres történelmi magyar közösség kulturális eseményeiről ad hírt. Múlt évben a heti folyóirat 52 alkalommal jelent meg, átlagosan 18 ezres példányszámmal. Emellett, a Madách-Posonium Kiadó azon fáradozik, hogy a területek széles körét fogja át a gyerekkönyvektől és magazinoktól kezdve a szlovákiai magyar írók irodalmi alkotásáig. Továbbá, a fent említett, heti Szabad Újság kiadása mellett, a Madách Kiadó megjelenteti a Tücsök nevű gyermekmagazint, a Jó Gazda földművelési folyóiratot, és egy irodalmi havi lapot Irodalmi Szemle címmel. A Madách Kiadó magyar nyelvű könyvesboltokat is működtet kilenc szlovákiai közösségben.

A Kiadó vezetője Dobos László, ismert író, publicista és közösségi vezető, a legnagyobb magyar kulturális elismerés, a Kossuth Díj kitüntetettje, valamint a rangos szlovák állami díj, a Pribina Kereszt jutalmazottja, mellyel a 60-as évek végén, kisebbségi miniszterként betöltött történelmi szerepét ismerték el.