Régiók
Események
2024. szeptember
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Őrizzük, hogy megmaradjunk

Ukrajna
2010. augusztus 10.
Őrizzük, hogy megmaradjunk Akadnak, akik azt sugallják, hogy emlékműveink megóvása, újak állítása, az, hogy jelezzük: ideköt múltunk, itt van feladatunk a jelenben, hiábavaló, felesleges. Álságos, hamis állítás ez, hisz eleink teremtette értékeink táplálják a mát, s e gyökerek ígérik a dúslombú jövőt. Ezért is tiszteletet érdemlő, hogy Kis- és Nagygejőc új, kétnyelvű névtáblát kapott, olyat, mely utal múltunkra, üzen a jelennek, s reménye a jövőnek – hangzott el azon az ünnepségen, melyet a két ungi település címeres névtáblájának avatása alkalmából rendeztek.

Megnyitójában Bilakovics Sándor polgármester elmondta, a táblák az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) közös programja keretében készültek, s egyben köszönetet mondott mindazoknak – többek között Palkó Lászlónak, a PACOBO vezérigazgatójának, Szaniszló József, Pataki Sándor, Halina Poljak, Gerber István, Kálmán Béla, Csuhán Gábor, Hadar Gyula, Ruszko­vics István helyi lakosoknak –, akik hozzájárultak a rendezvény lebonyolításához.

Szanyi Béla, az UMDSZ ungvári járási szervezetének alelnöke az összetartozás, a közösségformálás jelentőségét hangsúlyozta, Nagy István tiszteletes a hit megtartó erejéről szólt.

Az ünnepi program igazán nívósra sikeredett, hisz az avatás egybeesett a III. Credo Fesztivál, illetve a II. Kisgejőci Népzenei és Néptánc Tábor zárónapjával. A közönséget kárpátaljai és magyarországi előadók szórakoztatták, akik – mintegy 150 fiatal – több napot töltöttek Egry Ferenc híres harangöntő szülőhelyén.

A táborozás hangulatának visszaadására, hisz mindössze néhány órát töltöttem a zenészek, táncosok sokadalmában, aligha vállalkozhatok. A polgármester szavai azonban sokat elárulnak. Bilakovics Sándor szerint a falu befogadta, együtt élt és nagyon szerette a fiatal művészeket, akik pezsgést, vidámságot hoztak a településre.

Az ötlet gazdája és lelkes szervezője az az Ivaskovics József, aki immár több mint három évtizede szolgálja a magyar zene ügyét Kárpátalján, munkássága révén ismerték meg messze földön az itteni költők verseit, a helyi népzenekincset, aki számos kiváló előadónak volt tanára, s most is sok fiatal tehetség útját egyengeti. A táborban igazi segítségére volt Varga Katalin énekes és Sütő Mihály néptáncos, koreográfus.

Horváth Sándor

Forrás: Kárpáti Igaz Szó