Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Internet szótár

A


@ Kukac
Elektronikus levélcímekben (ld. e-mail cím) előforduló jel.

ADSL
Asymmetric Digital Subscriber Line, azaz aszimmetrikus digitális előfizetői vonal. Internetezői szemszögből nagy sebességű, állandó kapcsolatot, egyfajta átalánydíjas világháló-használatot jelent.

Adatbázis
Sok elemből álló információ-halmaz, melyet úgy rendszereztek, hogy egy adott számítógépes program képes legyen a megfelelő adatot megkeresni benne. Mikor begépeli egy település nevét az eMagyarország keresőjébe, Ön is a portál adatbázisát használja.
Alapértelmezett

Az alapértelmezett (default) beállítások biztosítják, hogy a számítógép a lehető legtöbb helyzetben optimálisan működjön. Az alapértelmezett beállításokat a számítógépen ezért csak indokolt esetben szabad megváltoztatni. Van olyan helyzet is, amikor viszont érdemes: ha pl. egy szolgáltatónál internet-előfizetést vásárolunk, az alapértelmezett kezdőlap rendszerint a szolgáltató weboldala. Ezt bármikor átállíthatjuk egy számunkra fontosabb oldalra. Az eMagyarország pontok böngészőprogramjaiban az alapértelmezett nyitólap az eMagyarország portál.

Analóg
Matematikai fogalom. Az analóg jelek lényege, hogy a felvett értékei folyamatosak, míg a digitális jelek csak ún. diszkrét értékeket képesek felvenni. A mutatós óra például analóg, míg a digitális óra számjegyekkel jelzi ki az időt. Bár kísérleteznek analóg számítógépekkel is, a mai számítógépek túlnyomó többsége – így az öné is – digitális formában tárolja az adatokat.

Asztal
Tulajdonképpen a számítógép képernyője, amit a gép a műveletek megjelenítésére és elvégzésére használ. Erről a "virtuális munkaterületről" indítjuk a böngészőprogramot is.

Asztali számítógép
Az elnevezés arra utal, hogy mérete, súlya és a szükséges vezetékek miatt nehéz áttelepíteni máshová, s ebben jelentősen eltér a különféle hordoz- ható számítógépektől (ld. laptop, notebook).

attachment
Ld. csatolmány.

B


Belépés
A felhasználói név és a jelszó megadása. Ennek segítségével jelentkezhetünk be egy számítógépes rendszerbe, szolgáltatásba.

banner
Reklámcsík. Az internetes oldalba nem szervesen beépülő (ezért többszöri letöltésnél esetleg más és más) reklámmezők összefoglaló neve. Ma már nem feltétlenül csík formájú.

becenév
Regisztrációnál, bejelentkezésnél, levelezésnél használt egyedi azonosító.

bookmark
Ld. könyvjelző.

böngésző
Az internetes oldalakat (ld. weboldal, WWW) olvasó, lapozó program. A legelterjedtebb az Internet Explorer, de vannak, akik a Netscape Navigatort, a Mozillát vagy az Operát használják. Ezek a programok az oldalakat grafikusan megjelenítik, de egyiknek-másiknak van levelező-, csevegő-, hírolvasó- stb. szolgáltatása is.

C


CC
Ld. másolat.

Csatolmány
Az elektronikus levekhez kapcsolt kép vagy más számítógépes adatcsomag (fájl). (Angolul attachment.)

Csevegés
Internetes párbeszéd, egyidejű (real time) kommunikáció. (Népszerű angol nevén chat.)

cache
Az internetezésnél a gyorsítást szolgáló ideiglenes tároló. Bizonyos (korábban már letöltött) oldalelemeket (pl. képeket) nem a távoli internetes pontról, hanem a saját gépről vagy a szolgáltató szerveréről tölt le a kliensgép.

chat
Ld. csevegés.

compact disc
Compact Disc, azaz kompakt lemez. Nagy menynyiségű adat tárolására alkalmas adathordozó, amelyet a számítógépek többnyire csak a máshol rögzített információk (programok) beolvasására használnak. Ma már létezik egyszeri adatrögzítésre alkalmas CD-R, valamint törlésre és újraírásra alkalmas CD-RW, amely CD-íróval rendelkező számítógép esetén az adatok tárolására is alkalmazható.

cursor
Ld. kurzor.

címzett
A levelezőrendszerek levélablakában található mező. Ide írjuk a címzett e-mail címét.

D


Default
Ld. alapértelmezett.

Desktop
Ld. asztal.

Desktop computer
Ld. asztali számítógép.

Digitális
Matematikai fogalom. A digitális jel lényege, hogy csak ún. diszkrét értékeket képes felvenni, az analóg jellel szemben, amelynek az értékei folyamatosak. A mutatós óra például analóg, míg a digitális óra számjegyekkel jelzi ki az időt. A számítógép minden adatot digitális formában tárol, azaz alapszinten valamennyi információt egyesek (1) és nullák (0) sorozatával ír le.

dial-up
Telefonos, modemes (internetkapcsolat).

disc
Adattároló korong, lemez. Többnyire a számítógép belsejében található, nem hordozható, winchesternek is nevezett adattárolót jelöli.

domain
Felségterület. A virtuális felségterületek, vagyis az internetes oldalak egyértelmű azonosítását szolgáló megnevezés.

download
Ld. letöltés.

dvd
Digital Video Disc, azaz digitális videolemez. A CD-re emlékeztető, ám kapacitásban azt sokszorosan felülmúló adattároló. Alapesetben a CD-hez hasonlóan csak olvasható, de már létezik írható verziója is.

E, É


E-learning
Távtanulás, távoktatás. Olyan oktatási forma, melyben a tanulók interneten át jutnak a tananyaghoz, e-mailen állnak kapcsolatban az oktatóval, és akár vizsgáikat is az interneten keresztül teszik le. Természetesen az ilyen képzési formáknál is lehetőség van a személyes konzultációra.

e-mail
Elektronikus levél. Az egyik legfontosabb internetes alkalmazás.

e-mail cím
A feladó, illetve a címzett azonosítója az elektronikus levelezésben. Két részből áll, amelyet a @ (ld. ott) választ el egymástól. Hátul a domain (ld. ott), vagyis a virtuális terület azonosítója, elöl pedig az azon belüli azonosító, például a név vagy becenév található.

egér
„Távirányító” a számítógéphez, vagyis a parancsbevitel eszköze grafikus képernyő esetén. Az egér mozgatásának irányát követi a képernyőn a kurzor (ld. cursor). A parancsbevitel történhet klikkeléssel (ld. ott) vagy a jobb oldali egérgomb megnyomása után lenyíló menüből történő választással.

emoticon
Érzelmeket kifejező szimbólum. Mivel az elektronikus levélben vagy bármely szöveges kommunikációban a kacsintás ;-), a mosoly :-) vagy a szomorúság :-( máshogy nemigen fejezhető ki, a zárójelet, a kettőspontot és a pontosvesszőt kombinálva hozhatunk létre kis rajzocskákat. Ezeket emóciójelnek vagy smiley-nak (mosolyjelnek) nevezzük. Úgy ismerhetők fel, ha balra billentjük a fejünket, és oldalról nézzük a rajzolatot.

F


FTP
File Transfer Protocol, az adatállomány-továbbítás szabványa. FTP-programokkal távoli adatbázisok tartalmához férhetünk hozzá (természetesen csak akkor, ha van hozzáférési jogosultságunk).

Floppy
Ld. hajlékonylemez.

Formátum
Minden számítógépes fájlnak van formátuma, ami az állomány adatait egységes rendszerben írja le. A fájl formátumát a fájlnév kiterjesztéséből (a pont után következő betűkből) lehet megtudni. A Microsoft Word szövegszerkesztő dokumentumainak formátuma például .doc. A gép innen tudja, hogy milyen programmal lehet megnyitni a fájlt.

Fórum
Általában regisztrációhoz kötött internetes kommunikációs lehetőség, melyben szabadon leírhatjuk véleményünket, és elolvashatjuk bárki másét. A legnagyobb portálokon rendszerint fórum is működik, s a felhasználók változatos témákban cserélnek eszmét egymással, a politikától mondjuk a macskatartásig.

file
Ld. fájl.

firewall
Ld. tűzfal.

flash
Nem képpontokra, hanem vektorokra épülő grafikai (rajzoló- és megjelenítő-) eszköz. Helytakarékos és látványos képmozgásokat tesz lehetővé a weboldalon.

flashcard
Főként digitális fényképezőgépekben alkalmazott tárolóeszköz.

folder
Ld. mappa.

forward
Ld. továbbítás.

freemail
Ingyenes levelezőrendszer. Térítésmentes, névre szóló elektronikus postafiók, általában webmailre (ld. ott). Az eMagyarországon található levelező szolgáltatás is "freemail".

freeware
Ld. szoftver.

fájl
Adatállomány. Hasonló struktúrájú elemekből felépített adathalmaz, amely tartalmilag lehet levél, szöveg, kép, zene stb. Az elnevezés arról a szögről kapta a nevét, amelyre régebben a bolti eladó a hasonló struktúrájú blokkokat felszúrta. A számítógépen minden program (utasítások sorozata), minden szöveg (karakterek sorozata) egy-egy fájl, amely mappákba (ld. ott) rendeződik.

féregvírus
Olyan számítógépes vírus, amely nem közvetlen károkozásra (pl. fájltörlésre) alkalmas, hanem a megfertőzött gépet használja fel bizonyos műveletek elindítására az interneten. Segítségével valaki pl. tömeges levélküldés révén más gépeket béníthat meg, vagy idegen komputerek során keresztül hatolhat be egy bank vagy titkos hadiüzem adatbankjába, megnehezítve a betörés kiindulópontjának lokalizálását.

G


GYIK
A „gyakran ismételt kérdések” rövidítése, angol megfelelője FAQ (Frequently Asked Questions). Mivel a honlapok működtetői nem akarják minden egyes kérdésre sokadszor is ugyanazt válaszolni, GYFK cím alatt szokták összegyűjteni a hozzájuk érkezett, leggyakoribb kérdéseket, és a rájuk adott egyszerű válaszokat.

gopher
Szöveges tároló- és keresőrendszer, a web elődje. Mivel csak szövegekhez használható, ma már alig alkalmazzák. Pl. a Magyar elektronikus Könyvtár (http://www.mek.iif.hu) első verziója gopher alapú.

gördítősáv
Amikor a böngészőablakban nem fér el a teljes weboldal, akkor azt a képernyő jobb szélén és alján megjelenő gördítősáv segítségével tologathatjuk (scrollozhatjuk) le-fel, illetve jobbra-balra.

H


HTML
Hyper Text Markup Language, azaz hipertextes leírónyelv. Szabványosított programnyelv, amely weboldalak leírására szolgál, és amelyet a böngészôk többnyire hasonló módon értelmeznek.

HTTP
Hyper Text Transfer Protocol, azaz hipertextes átviteli protokoll. A szerverek (ld. ott) és a kliensek (ld. ott) közötti kommunikációt szolgálja, a weboldalak elérése általában ezen keresztül valósul meg (ezért áll a webcímek elôtt http).

Hajlékonylemez
Írásra és olvasásra egyaránt használható adattároló lemez. Egyre kisebb a jelentősége, az újabb gépekben már nincs is hajlékonylemez-olvasó. Az angol elnevezés arra utal, hogy kezdetben a hordozható adattároló lemezek csakugyan hajlékonyak (floppy) voltak.

Hivatkozás
Angolul link, azaz láncszem. A hipertextes környezetben található olyan szövegrész vagy kép, amely átvezet a szöveg más részére vagy más weboldalra. Ha a kurzort a hivatkozás fölé visszük, ott a nyílból kis kéz lesz. Ha ilyenkor kattintunk az egérrel, megnyílik a link által meghatározott weboldal.

Hírlevél
Rendszeres időközönként érkező, általában tematikus e-mail. Sok portál kínál hírlevél-szolgáltatást, melyre e-mail címünk megadásával lehet regisztrálni, vagyis feliratkozni.

hacker
A programok, a gépek biztonsági réseit könnyen felismerő szakértő, aki ezzel a tudásával nem él vissza. Vele ellentétben a cracker az idegen számítógépekbe behatolva vicces üzeneteket helyez el, rombol és/vagy bizalmas információkat rabol el. A köznyelvben, illetve a médiában sokszor az utóbbiakat is hackernek nevezik, és őket is bûnözônek tartják. (Ennek a jogalapja annyi, hogy a jóindulatú hacker szintén behatol a „házba” a nyitva hagyott ajtón keresztül, és az ilyesmit a törvény akkor is tiltja, ha ehhez nem kell lakatot levernie, és nem visz el semmit.)

hardver
„Vasáru”. A számítógép kézzelfogható része, amely alkalmas a programok működtetésére, az adatok tárolására, de amely önmagában nemigen használható semmire.

hardware
Ld. hardver.

homepage
Ld. honlap.

honlap
Weboldal. Általában egy információhalmaz vagy egy szolgáltatás nyitó oldala az interneten.

hyper text
Láncszöveg. A benne található linkek (ld. ott) közvetlen átkötést biztosítanak a szöveg különböző részeihez vagy más szövegekhez.

I, Í


IP
Internet Protocol, azaz internetprotokoll. E szabvány keretei között kommunikálnak egymással az internetre kapcsolt gépek. Mivel a komputerek között közlekedő adatcsomagok útközben meghibásodhatnak, az internetszabvány az IP mellett a TCP-t, az ellenőrző protokollt is előírja, így általában az internetes adatforgalom a TCP/IP szerint zajlik.

IRC
Internet Relay Chat, azaz interneten továbbított csevegés (ld. chat).

Internet-szolgáltató
Üzleti vállalkozás, mely díj fejében internet-kapcsolatot biztosít az előfizetők számára.

ikon
Grafikus jelzés, amely mögött a jelzett művelet kapcsolója, linkje található.

interaktív kommunikáció
A rádióval, televízióval szemben az internet kétirányú kapcsolatra épül, amely a felhasználó visszajelzései, parancsai, választásai nélkül szolgáltatásainak töredékét sem képes nyújtani.

internet
Világháló. Összekapcsolt számítógépek hálózata, amelyben bármely komputer hozzáférhet a többi gépen tárolt információkhoz.

J


Jelszó
A regisztrációt megkívánó rendszerekbe csak felhasználói név (login név) és jelszó (password) ismeretében léphetünk be.

K



Keresőprogram
Internetes oldal, amelynek segítségével a világháló tartalmában lehet keresni, azokat a weboldalakat megtalálni, amelyek érdekelnek (angolul search engine). A legnépszerűbb keresőprogram a Google, amely az eMagyarország portál Keresés oldalán is elérhető.

Konfiguráció
Ha hardverre értik, akkor a számítógép összeállítását jelenti, vagyis azt, milyen alkatrészek vannak a gépben. Szoftverek esetén a programok alapbeállítását jelenti, amit rendszerint szakember vagy nagyobb tudású felhasználó végez el.

Kukac
Ld. @

Kurzor
A képernyőn látható jel, melyet az egérrel irányítunk. Alakja az éppen használt programtól és az aktuális parancstól is függ. A böngészőprogramokban a kurzor legtöbbször kis fehér nyíl alakú.

Könyvjelző
A böngészőprogramok (ld. böngésző) könyvjelzője. Segítségével egy-egy webcím (ld. URL) a számítógépen tárolható, és később egyszerűen előhívható.

kliens
Ügyfél. Az internetre kapcsolt számítógépeket és az azon futó programokat nevezik kliens- vagy ügyféloldali gépeknek, programoknak. A kiszolgáló-, azaz a szerveroldal ebben az összefüggésben az internetszolgáltatók gépeit, szoftvereit jelenti.

klikk
Kattintás az egérrel. A képernyőn mozgó nyíl (kurzor) rávezetése egy kapcsolóra (link), majd a parancs aktiválása az egér bal oldali gombjának megnyomásával.

L


Levelezőlista
Zárt levelezési kör, mely egy csoportos e-mail címen keresztül működik. Olyan közös elektronikus postafiók, melyre csak regisztrált felhasználó írhat e-mailt. A listán regisztráltak az összes, a listának címzett e-mailt megkapják. Számtalan, változatos témájú levelezőlista létezik, ingyenes szolgáltatóknál bárki létrehozhat egy újat.

Link
Ld. hivatkozás.

Login
Ld. belépés.

laptop
Hordozható (akkumulátoros) komputer. A számítógépházat és a monitort (általában sík, folyadékkristályos kijelzőt) egybeépítették, és olyan eszközöket használtak fel, hogy a számítógép teljes tömege ne haladja meg a három kilogrammot.

letöltés
Internetes oldalak, a világhálón található programok, képek átmásolása saját gépünkre.

M


Másolat
Az eredeti, angol nyelvű levelezőprogramokban Carbon Copy, azaz másolati címzés (az angol megnevezés még az „indigós” másolatra utal). A levelezőrendszerekben a levél címmezeje mellett egy másolat-mezőt is kitölthetünk. Akik ide kerülnek, megkapják levelünk másolatát. Létezik egy titkos másolatok mező is. Ők is megkapják a levelet, de ezt a címzettek és a szimpla másolatot kapók nem látják (ld. még címzett).

mappa
A számítógép tárolóiban elhelyezett fájlok (ld. ott) csoportosítását szolgáló iratgyűjtő.

menü
A szolgáltatások kiválasztására szolgáló felsorolás egy weboldalban vagy szoftverben.

modem
Modulátor/demodulátor. A számítógép telefonhálózatra csatlakoztatásának eszköze. Alkalmassá teszi a beszédátvitelre tervezett telefonvonalat adatkommunikációra, mégpedig úgy, hogy a jeleket hanggá modulálja, a hangot pedig jelekké demodulálja. Ld. dial-up.

monitor
Ld. display.

mp3
Hangok tárolására alkalmas tömörített fájlformátum. Viszonylag kis mérete annak köszönhető, hogy nem tartalmazza az emberi fül számára amúgy sem érzékelhető hangokat. Az interneten található zenék és egyéb hangok egyre inkább csak mp3 formátumban léteznek.

multimédia
Többfajta médium együttese, illetve többfajta médium prezentálására alkalmas berendezés.

N


netikett
A net etikettje. A hálózati kommunikáció során a közösség által elvárt szabályok írott és íratlan gyûjteménye.

nickname
Ld. becenév.

notebook
Noteszgép. A laptop még könnyebb, még mobilabb változata, többnyire nem haladja meg egy nagyobb könyv méretét.

O, Ó, Ö, Ő


offline
Üzemmód élő internetkapcsolat nélkül. Pl. a levelezőprogrammal a szerverről letöltjük leveleinket a kliensgépre, majd utána azokat offline is elolvashatjuk.

online
Üzemmód élő internetkapcsolattal. Ilyenkor bármely webes alkalmazás használatának lehetôsége adott.

operációs rendszer
A számítógép mûködéséhez, más programok betöltéséhez, elindításához szükséges alapprogram.

P


PC
Personal Computer, azaz személyi számítógép. A „személyi” ma már inkább azt jelenti, hogy egyfelhasználós.

PDA
Personal Digital Assistant, azaz személyi digitális asszisztens. Menedzserkalkulátor-funkciókkal felszerelt, sokszor jegyzetelésre, diktálásra is alkalmas palmtop.

POP3
Post Office Protocol Version 3, azaz a postahivatal- protokoll 3. változata. A levelek leszedésének módját szabályozza a szerverről a kliensgépre.

palmtop
Tenyérszámítógép. A notebooknál is kisebb komputer, amely korlátozott számítástechnikai, ugyanakkor kibővített kommunikációs képességekkel rendelkezik. A mai palmtopokkal többnyire már telefonálhatunk, e-mailezhetünk és internetezhetünk.

password
Ld. jelszó.

pen-drive
USB-csatlakozós tárolóeszköz, amelyet kulcstartóként állandóan magunknál tarthatunk, és segítségével fontos adatainkat egyik gépről a másikra vihetjük. Lassan kiváltja a floppyt. A Sulinet Expressz körébe tartozó adókedvezményes számítógépeknél kötelező tartozék.

platform
A számítógép és az internetkapcsolat működési környezete. Más szóval a böngésző, az operációs rendszer és más alapprogramok által meghatározott körülmények együttese. Vannak weboldalak, amelyek csak bizonyos platformon mutatnak jól, másokon szétesnek, vagy meg sem jelennek.

pop-up
Beugró ablak. Régebben egy-egy menüsor, ma már azonban leginkább reklámok megjelenítése céljából kinyíló böngészőablak.

portál
Szolgáltatásgyűjtemény, linkgyűjtemény. A portálok a web legforgalmasabb oldalai, amelyeket kiindulópontnak szoktak ajánlani a böngészéshez, virtuális kiránduláshoz. A horizontális portálok egymás mellett kínálják a párhuzamos szolgáltatásokat, a vertikális portálok viszont valamilyen szakterületen egyre mélyülő tudás megszerzését teszik lehetővé. A linkportál általában a tematikus keresést szolgálja, mintegy térkép a weben.

program
A műveleti parancsok együttese. Egy ember esti, illetve egy társaság cselekvési programjához hasonlóan a számítógépen is a program határozza meg az elvégzendő műveletek sorát, feltételrendszerét, sorrendjét. Minden szolgáltatás mögött egy-egy program vagy programrendszer áll.

protocol
Protokoll. A hálózati kommunikációt, az együttműködés elvét leíró szabályok rendszere, amelyet megfelelő testület szabványosít.

R


Regisztráció
Bizonyos internetes szolgáltatások (e-mail, fórum, chat, vásárlás) mindig regisztrációhoz kötöttek, mások (újságolvasás, híroldalak olvasása) nem feltétlenül. Regisztrációkor rövid űrlapot kell kitölteni. Ha e-mail postafiókot szeretne létesíteni az eMagyarország portálon, Önnek is regisztrálnia kell.

reply
Ld. válasz.

reply to all
Ld. válasz mindenkinek.

S


SMTP
Simple Mail Transfer Protocol, azaz egyszerű levélküldési protokoll. A kliensgép és a szerver kommunikációját szabályozza.

Search engine
Ld. keresőprogram.

Szélessávú
Adatátviteli technika, melynek köszönhetően egy átviteli eszközön (pl. kábelen) sokkal több információ juthat át egyidőben. Az eMagyarország Pontokon általában szélessávú internet-elérés működik.

scroll
Ld. gördítősáv.

shareware
Ld. szoftver.

smiley
Ld. emoticon.

software
Ld. szoftver.

spam
Kéretlen levél, az angol szó (jelentése "löncshús") eredetére számos magyarázat található, például a Monty Python híres spam-dala, amelyben a szó rengetegszer ismétlődik.

szerver
Kiszolgáló. A különféle szolgáltatásokra (pl. weboldalletöltés, levélküldés, kommunikáció, információtárolás stb.) irányuló kéréseket teljesítő számítógép, illetve program.

szoftver
Program. A számítógép működéséhez szükséges utasítások, adatok, parancsok öszszessége. A költségeket illetően meg kell különböztetni az ingyenes (freeware), a minta- (shareware) és a pénzért árult, sokszor rendkívül költséges programokat.

T


TCP/IP
Ld. IP.

Tárhely
Az internet-szolgáltatók és más internetes cégek gyakran ingyenes (vagy térítéses) webtárhelyet biztosítanak, amelyre regisztráció után feltölthetjük képeinket, dokumentumainkat. A tárhelyek önálló honlap kiszolgálására, fenntartására is alkalmasak.

Tömörítés
Technikai eljárás, mellyel adatveszteség nélkül csökkenthető egy adatállomány (fájl) mérete. A tömörített fájlformátumokban az adatok kisebb helyen is elférnek, mint tömörítés nélkül, ezért könnyebb őket az interneten továbbítani.

to
Ld. címzett.

továbbítás
A levelezőprogram egyik parancsa, amely a beérkezett levél egy vagy több címzettnek történő továbbküldését végzi el.

tűzfal
A hálózat kapcsolódási pontján elhelyezett, általában több elemből összeállított biztonsági berendezés, amelyen kifelé és befelé egyaránt áthaladnak az adatok. Szerepe a biztonság növelése, feladata, hogy áthaladásnál ellenőrizze, szűrje az adatokat, és megvédje a mögötte lévő számítógépet az illetéktelen behatolásoktól, vírusoktól, jogosulatlan adatleszívásoktól.

U, Ú, Ü, Ű


URL
Uniform Resource Locator, azaz egységes erőforráshely- meghatározó. Nemzetközi szabvány szerint felépített hálózati cím, amelyen egy adatállomány elérhető. Kezdőbetűi az adott erőforrás protokollját (http, gopher stb.) jelölik, utána következik a domain, és azon belül / jelek mögött az adott gép tartalomjegyzéke szerinti belső cím (ld. még WWW).

USB
Universal Serial Bus, azaz univerzális soros csatlakozó. Manapság rengeteg kiegészítő (egér, digitális fényképezőgép, nyomtató, tároló stb.) illeszthető segítségével a számítógéphez.

V


Virtuális
Eredeti jelentése: nem valóságos, látszólagos. A számítógépek világában sok értelemben használják, legtöbbször egy fizikailag nem, csupán a számítógépen létező dolog jelölésére (pl. virtuális valóság, virtuális piactér).

válasz
Parancs a levelezőprogramokban. Hatására kinyílik egy űrlap, ahol a levél feladója átkerül a címzett mezőjébe, a mi e-mail címünk pedig a feladóéba. Így biztosan nem rontjuk el a címzést, ami esetleg az „új levél” parancsnál megtörténhet.

válasz mindenkinek
A válaszhoz hasonló parancs a levelezőrendszerekben. Ha több címzettnek szólt a levél, és esetleg másolatai is voltak, akkor mindenki bekerül a címzetteket tartalmazó mezőbe.

vírus
Adatok, programok tönkretételére, a számítógépünkkel történő visszaélésre, a kommunikáció zavarására szerkesztett program. Az internetre kapcsolt gépek esetében szinte kötelező a minőségi vírusvédelem, amihez nemcsak a jó szoftver tartozik hozzá, hanem annak állandó frissítése is.

W


WAP
Wireless Application Protocol, azaz drótnélküli alkalmazásprotokoll. Egyszerűsített (többnyire szöveges) internetes megjelenítést tesz lehetővé mobiltelefonon és PDA-n.

WWW
World Wide Web, azaz világméretű hálózat. Website-ok hálózata az interneten. Jellemzői a linkekkel ellátott multimédiás weboldalak. A WWW olvasásának, nézegetésének legfontosabb eszközei a böngészőprogramok. Sok webcímben hagyományosan szerepel a www, de ez nem kötelező, sőt létezik olyan site, amelynél a www helyén kötelezően más áll. (A legcélszerűbb mindig úgy lemásolni a webcímet, ahogy azt látjuk.)

Webkamera
Internet-kapcsolattal rendelkező számítógéphez kapcsolt kamera, melynek képét más internetezők is nézhetik. A webkamerákat el lehet helyezni nyilvános helyen (pl. egy város főterén) és a saját dolgozószobánkban is.

web
Ld. WWW.

webcím
Ld. URL.

weblog
Webes napló, azaz olyan személyes feljegyzés sorozat, amelyet a weben mások is olvashatnak. Az internet egyik újabb interaktív és népszerű felhasználási területe.

webmail
Internetes levelezőrendszer (levelesláda), amelyet személyes jelszóval, weboldalakon keresztül lehet elérni és kezelni. Létezik olyan változata is, amely POP3-levelezőkre is kiadja a beérkezett leveleket.

weboldal
Grafikus, szöveges és multimédiás elemeket tartalmazó internetoldal. Egy adott webcímet megadva ezt tölti le a böngésző a kliensgépre, a megnyitott böngészőablakba.

website
Internetkikötö. Adott témájú internetes kiadvány, weboldalak sokasága, amelyek bármelyike – megfelelő rendezőelv szerint a linkeket követve – elérhető.

worm
Ld. féregvírus.

(Az emagyarorszag.hu nyomán)