Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

FELHÍVÁS A MAGYAR ÉRTÉKEK MEGŐRZÉSÉRE

Nyugati régió
2010. március 15.
Szinte lehetetlen vállalkozás mindenkit felsorolni, neveseket és névteleneket egyaránt. Jöttek szüleikkel, menekültek háborúk és üldöztetések elől, ide születtek és itt nevelkedtek. Mindenki valamit hozzátett ennek az országnak a boldogulásához, amiben a magáét is kereste. Alkottak, gyűjtöttek és kezük munkájával csodákat hoztak létre. Mind ezek itt vannak közöttünk, magán vagy közösségi tulajdonban.

Nagy kár lenne, ha veszni hagynánk elődeink örökségét. Az a nép, az a közösség, amelyik nem becsüli, őrzi a múltját, annak a jövője is kétséges. Az elment generációk hittek abban, hogy a tárgyak megőrzése nem vagyoni kérdés csupán, hanem az egy kis darab a szülőföldből. A szellemi, hitbéli értékek pedig kontinenseket átívelően kötnek össze az „Óhazával”.
A 2000-ben tartott népszámláláskor 1,3 millió lélek vallotta magát magyarnak. Eltelt egy évtized, vajon hányan akarják, mondják, vallják – magyar, Hungarian, madzsar, magiar vagyok.

Meg kell szólítanunk azokat, akik lélekben, szívben, szívvel-lélekkel vagy már csak nosztalgiából magyarnak tartják magukat – ne hagyjuk széthullani azt, amit apáink és nagyapáink teremtettek itt, sok ezer kilométerre szülőhazájuktól. Irántuk, de leginkább saját önbecsülésünk érdekében keressük meg azokat a módokat, hogyan lehet újraszőni amerikai magyarságunk szövetét.
Nagyon fontos, hogy a mostani népszámlálásnál is minden magyar származású amerikai polgár figyeljen arra, hogy a 9-ik kérdés harmadik soránál /other race / jelölje meg a származást: “HUNGARIAN” de lehetséges kettő is pl. ROMANIAN HUNGARIAN

Milyen jó hogy vannak egyesületeink, klubjaink, egyházaink, cserkészeink, magyar iskoláink, múzeumaink, alapítványaink, amelyek őrzik a múltat, művelik a jelent, de vajon mit gondolnak a jövőről?
Ahogyan énekelni, táncolni, hitet megélni csak közösségben lehet igazán, gondolkodni is együtt érdemes. Dugjuk hát össze a fejünket és kezdjük el úgy alakítani, átalakítani amerikai magyarságunk jövőjét, hogy arra unokáink is büszkék legyenek.

Ne hagyjuk veszni szellemi, tárgyi emlékeinket, kérjünk ehhez segítséget milliónyi amerikai magyar honfitársunktól. Nem pénzt kérünk, hanem szándékot! Annak a kinyilvánítását, hogy a 21. században is fontos számunkra felemelt fejjel magyarként, amerikai magyarként, magyar amerikaiként élni, múltunkat megőrizni.

Ennek érdekében keressük a közös cselekvés lehetőségét, mentsük a menthetőt és őrizzük az őrizendőt! Gondolkodjunk, tervezzünk és cselekedjünk az amerikai magyar jövő-lét érdekében.


Akiknek a magyar értékek megtartása fontos, forduljanak az Amerikai Magyar Alapítványhoz. Az American Hungarian Foundation-t magyar származású egyetemi tanárok és egyesületi vezetők alapították 1955-ben abból a célból, hogy a magyar kulturális hagyományokat ápolja és népszerűsítse az Amerikai Egyesült Államokban. A múzeumot, ajándékboltot, könyvtárat, levéltárat és közösségi szobákat is magába foglaló épület az egész amerikai magyarság otthona.

Az alapítvány számos magyar tárgyú kutatást és oktatási programot támogat. Az irattár (archívum) katalogizálására és rendezésére Fulbright ösztöndíjjal több éven át egy-egy munkatárs érkezett az alapítványhoz a budapesti Széchenyi Könyvtár és a Magyar Fulbright Bizottság egyezménye alapján.

Felvilágosítás:
American Hungarian Foundation
300 Somerset Street, New Brunswick, NJ 08903,
Telefon: 732-846-5777
E-posta: info@ahfoundation.org
Honlap: http://ahfoundation.org/


2010. március havában Polgár Viktor nagykövet, a New Yorki magyar főkonzul kezdeményezésére:

Bika Julianna Louisianai Magyarok
Dömötör Gábor Külföldi Magyar Cserkesz Szövetség
Nt. Dr. Kocsis Attila Amerikai Magyar Református Egyház
Dr. August Molnar American Hungarian Fundation
Papp László New Yorki ‘56-os Emlékbizottság
Pákh Imre Vitézi Szövetség
Ft. Vásárhelyi József UCC Kálvin Egyházkerület