Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Az IHM által meghirdetett „Szülőföldön az információs társadalomba 1” eMagyar-pontok című pályázaton elnyert

Támogatás eredményei

Magyar Egyesületek Szövetsége

2004-es támogatás

A Magyar Egyesületek Szövetsége 2005 kilenc eMagyar-pont létrehozására, ill. ezen pontok számítógépes tartalomszolgáltatás létrehozásához és adatforgalom biztosításához szükséges műszaki eszközöknek a beszerzésére (pontonként kettő számítógép konfiguráció, és egy multifunkcionális nyomtató), valamint ezekben a pontokban felügyelő-vezetőként tevékenykedő személyek ECDL számítógépes tanfolyam (9 full ecdl + 9 start ecdl) elvégzéséhez szükséges anyagi támogatásra pályázott ill. részesült pozitív elbírálásban.

Az eMagyar-pontokat olyan horvátországi településeken (Laskó, Kórógy, Haraszti, Sepse, Vörösmart, Csák, Várdaróc, Pélmonostor) valósítottuk meg, ahol a Magyar nemzetiségű lakosság van többségben, ill. Zágrábban. Ezek az eMagyar-pontok biztosítják számunkra a horvátországi magyarság internet-ellátottságának növelését. Az eMagyar-pontokon könnyen elérhető, megfizethető árú, kiszámítható minőségben biztosítanak internet hozzáférést a helyi lakosságnak.

A Magyar Egyesületek Szövetsége által létrehozott eMagyar-pontokba telepítendő számítógépeket és nyomtatókat 2005. áprilisában vásároltuk meg (18 db szám gép, 18 db szoftver csomag, 9 db nyomtató, plusz egy éves internet előfizetési csomagot mind a 9 pontra, valamint a 8 isdn és 1 adsl vonal bevezetése összesen 194 143,99 kn értékben). Hivatalosan az első eMagyar-pontot Horvátországban 2005. május 29.-én Pélmonostoron nyitottuk meg. Az ünnepélyes megnyitón jelen voltak: az IHM képviseletében, Jambrik Mihály államtitkár, a PTA képviseletében Jancsó András igazgató helyettes, a HTMH-t pedig Szabó Béla alelnök képviselte.
Az informatikai továbbképzésre 18 személyt jelentettünk be, ill. fizettük ki a tanfolyam, és a vizsgadíjakat (40 301,00 kn). Ezek az emberek lettek megbízva az eMagyar pontok üzemeltetésével ill. vezetésével.

2005-ös támogatás


A Magyar Egyesületek Szövetsége a már meglévő kilenc e Magyar-pont mellé további újabb négy eMagyar pontot hozott létre Horvátországban, a következő településeken: Nagybodolya, Hercegszöllős, Pula, Grubisno Polje. (technikai okok miatt nem tudtuk megvalósítani Rijekán és Grbavacon, helyette Pulán és Grubisno Poljen tettük meg azt) Az új eMagyar-pontokat két darab számítógéppel, nyomtatóval, és ISDN vonallal láttuk el. A már meglévő laskói, pélmonostori és a sepsei eMagyar pontokat kibővítettük további egy számítógéppel.

Most több figyelmet fordítottunk a számítógépes továbbképzésre, ezért a tavalyi 18 gyerek mellé- a MESZ további 8 gyereknek tette lehetővé a start ecdl számítógépes certifikátum megszerzését.

A kapott támogatásból kifizettük a meglévő eMagyar pontok működési költségeit, ami nagyon lényeges, mert sajnos eddig egyik pályázat sem tette ezt lehetővé, ugyanakkor más forrásból erre a célra nem sikerült támogatást szerezni.

Biztosak vagyunk benne, hogy az eMagyar-pontjaink jól fognak működni, és megvalósulnak a kitűzött célok, mégpedig, hogy a pontok segítségével csökkenteni tudjuk falvainkban a számítógépes írástudatlanságot, illetve, hogy a horvátországi magyarság minél szélesebb köre fog bekapcsolódni az információs társadalomba.