Régiók
Események
2024. március
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Az IHM által meghirdetett „Szülőföldön az információs társadalomba 1” eMagyar-pontok című pályázaton elnyert

Támogatás eredményei

Burgenlandi Magyar Kultúregyesület

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület által benyújtott pályázatra megítélt 2 004 000 Forint támogatási összeget az alábbi módon használtuk fel:

1. Az infrastruktúra kiépítése és fejlesztése érdekében két eMagyar-pontot hoztunk létre: Az egyik Felsőőrött (Oberwart, Wiener Str. 47), a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület székházában, a másik pedig Alsóőrött (Unterwart, Hauptstr. 230) a Magyar Média és Információs Központ (Umiz) irodájában működik. A támogatási összegből 3 db számítógépet, képernyőt, nyomtatót és magyar nyelvű jogtiszta szoftvert vásároltunk. Az így létrejött közösségi internet-hozzáférési pontokat ECDL vizsgával rendelkező munkatársak felügyeletével üzemeltetjük. Az eMagyar-pontok szolgáltatását az egyesületi sajtóban és a honlapunkon is közzétettük.

2. Tartalomfejlesztés: német nyelvű adatbankok magyar fordítását végeztük el:

- Linkadatbázis:

A német nyelvű részt 147 további új link hozzáadásával (magyarázattal együtt) bővítettük.

A linkadatbázis német nyelvi része most összesen 487 linket tartalmaz.

Elérhető a www.umiz.at honlapon -> UMIZ-Databases -> LSD – Linksuchedatenbank ill. a www.umiz.at/lsd ill. a http://lsd.umiz.org alatt.

A magyar nyelvű rész tartalmazza a linkadatbázis menüelemeinek és tartalmának magyar nyelvű fordítását. Ezenkívül 165 link hozzáadásával bővült az adatbázis magyarázattal együtt.

Elérhető a www.umiz.at honlapon -> a magyar zászló alatt található magyar nyelvű résznél -> UMIZ-adatbankok -> LAB – linkadatbázis ill. a www.umiz.at/lsdhu direktlink ill. a http://linkadatbazis.umiz.org alatt.

- Receptadatbázis:

német nyelvű rész:
Megtalálható a www.umiz.at honlapon -> UMIZ-Databases -> RDB – Rezeptedatenbank ill. a www.umiz.at/rdb ill. a http://rezepte.umiz.org címek alatt.

magyar nyelvű rész:
a www.umiz.at honlapon -> a magyar zászló alatt található magyar nyelvi résznél -> UMIZ-adatbankok -> RAB - receptadatbank ill. a www.umiz.at/rdb.hu direktlink ill. a http://receptek.umiz.org cím alatt.

Elvégzett munkálatok:

Német nyelvi rész:132 további új link hozzáadása magyarázattal.

A linkadatbázis német nyelvű része jelenleg összesen 280 linket tartalmaz.

Magyar nyelvű rész:
- A receptadatbázis menüelemeinek és tartalmának magyar fordítása.
- 214 magyar nyelvű recept hozzáadása az adatbázishoz

3. A magyar kultúra digitális megőrzése:

- Képadatbank beindítása (implementáció és konfiguráció)

510 fénykép 7 kategórában történő hozzáadása magyarázattal együtt;

a www.umiz.at honlapon -> UMIZ-Databases menpüpont alatt -> BDB-Bilddatenbank ill. a www.umiz.at honlapon a magyar zászló alatt található magyar nyelvi résznél -> UMIZ-adatbankok -> KAB – Képadatbank ill. a www.umiz.org/bdb ill. a http://bilder.umiz.org ill. a http://kepek.umiz.org címek alatt.

- Dokumentumadatbank létrehozása:

a dokumentum-adatbank beindítása (implementáció és konfiguráció);

172 PDF-fájl 44 mappába történő hozzáadása;

a www.umiz.at honlapon -> UMIZ-Databases -> DDB – Dokumentendatenbank ill. a www.langos.at/ddb ill. a http://dokumente.umiz.org cím alatt.

4. Info-kommunikációs, audiovizuális fejlesztések

A Burgenlandi Magyar Kultúregyesület a magyar kisebbség számára szervezett különféle rendezvényeit (előadások, konferenciák, tanfolyamok) a vásárolt projektor segítségével magasabb technikai szinten tudja lebonyolítani.

A Burgenlandi Magyarok Népfőiskolája szervezőmunkáihoz beszerzett digitális fényképezőgép és nyomtató nagymértékben megkönnyíti a magyar tanfolyamok, szakkörök és ifjúsági táborok szervező munkálatainak elvégzését és dokumentálását.

A Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnáziumban üzembe helyezett számítógép valamint az elmúlt évben az IHM által rendelkezésre bocsátott magyar szoftver csomag telepítése lehetővé teszi a magyar diákok és pedagógusok számára az internet-hozzáférést és a magyar jellegű munkák elvégzését.

Alsóőrött a Magyar Média és Információs Központban beindítottuk a freemail szolgáltatást (implementáció és konfiguráció) és elvégeztük a freemailskript menüelemeinek és tartalmának magyar nyelvre történő fordítását (rendelkezésre álló nyelvek: magyar, német).

Elérhetőség: www.umail.at ill. a www.umiz.at honlapon a "freemail" menüpont alatt ill. a http://freemail.umiz.org cím alatt.

Klenner Lívia, Rácz András