Régiók
Események
2024. május
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Sikeres Nagyszabású 54. Cserkésznap Clevelanben

Külföldi Magyar Cserkészszövetség

Nyugati régió
2009. október 28.
Sikeres Nagyszabású 54. Cserkésznap Clevelanben 2009. szeptember 6-án gyönyörű napsütésre ébredt Cleveland városa. A jó Isten ismét lemosolygott a clevelandi cserkészekre és Cserkésznapjukra, amit Clevelandnak Parma külvárosában rendeztek immár 54 éve.

Kérdezheti az olvasó mi is az a Cserkésznap --- piknik, magyar találkozó, cserkésztalálkozó, népi bemutató, fesztivál, valóban mindegyik elnevezés helyes.

A nap folyamán körülbelül 2500 vendég lépte át a kaput. A program a csapatok felvonulásával, majd zászlófelvonással kezdődött. A négy clevelandi csapaton kívül körülbelül 50 vendégcserkész is jelen volt, más városok, illetve világrészek cserkészcsapataiból. Mise és Istentisztelet után megnyíltak a konyhák és megkezdődött a program.

A Magyar Faluban a vendégek magyar jellegű ajándéktárgyakat csodálhattak és vásárolhattak. Három népi mesterség került bemutatásra a faluban a nap folyamán: bőrmunka, fémmunka és hímzés mesterei mutatták be ügyességüket, és a vendégek is kipróbálhatták a művészeteket. A csapatok leány és fiúcserkész őrsei ügyességi versenyeket rendeztek a faluban. Közben a háttérben készült a finom palacsinta és a kürtős kalács.

A Cserkésznap vendégeit finomabbnál finomabb ételek sorozata csábította: gulyásleves, töltött káposzta, paprikás csirke, majd a kinti konyhán a lángos és lacipecsenye illata szállt a levegőben. A Pesti kávéházban a krémesek, torták és egyéb finom magyar sütemények sorakoztak.

Focimérkőzések után este volt a programok fénypontja, a bemutató, ahol a cserkészek és a regös csoport tagjai léptek fel zene, tánc és egyéb műsorszámokkal. Idén Erdélyből jött Markő Botond is köztünk volt, aki 2008-ban a Duna Televízió Mentor Csillagszeműek mesemondó verseny győztese volt. Botond a meséivel szórakoztatta az összegyűlt közönséget. A Cserkésznap zászlólevonással, majd táncmulatsággal záródott.

Nemcsak anyagi, de erkölcsi sikere is volt a napnak a négy clevelandi csapat számára. Reméljük, hogy jövőre még több kedves vendég látogat majd el hozzánk, Clevelandba, Cserkésznapunkra.

Táborné Szabadkai Krisztina, Cserkészbarátok Köre alelnöke

Külföldi Magyar Cserkészszövetség Sajtószolgálata