Régiók
Események
2024. július
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Szabadka

Béres Márta történetei

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház idei második bemutatója

Szerbia
2011. május 12.
Béres Márta történetei „Álom, hazugság, pletyka... tánccal, énekkel, némi humorral... izgalmas, szórakoztató, megrázó, őszinte, közönségbarát, és persze kissé provokatív” – így jellemzi Urbán András a Béres Márta – One-Girl Show című előadást, amelynek hivatalos bemutatójára 13-án, pénteken kerül sor 19 óra 30 perckor, röprízét pedig május 24-én tekinthetik meg a Kosztolányi Dezső Színházban.

Urbán András elmesélte azt is, hogy ez az előadás számára is hozott új tapasztalatokat: – A színészek szeretik kipróbálni magukat. Engem is érdekelt, hogy egy színész, egyedül a színpadon, milyen kapcsolatot tud teremteni a közönséggel. Annál is inkább, mert az előadás irodalmi anyagának egy része Béres Márta élményvilágából jött létre, és azokat a problémákat taglalja, amelyekkel ő találkozik. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljes mértékben önéletrajzi. Kerüljük a monodráma kifejezést is, ehelyett inkább egész teret betöltő show-nak nevezném az előadást. Valójában egy mai, huszonéves, modern nő életét taglalja, az őt érintő problémákat veti fel, és azt, hogyan próbálja értelmezni a világot. Ehhez Béres Márta nagyon is megfelelő, mert olyan élményvilággal rendelkezik, amellyel érdemes foglalkozni – fejtette ki Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, aki egyben az előadás rendezője, társszerzője és a zenéjének válogatója is.

Béres Márta, a darab egyik szerzője és egyetlen szereplője elmesélte, miért voltak különösek az előkészületek: – Eddig mindig a rendelkezésünkre állt egy alap, egy szöveg, amiből kiindultunk, de ilyen most nem volt. Irány és iránytű nélkül dolgoztunk, mégis megszületett belőle valami, amivel kitöltöttük a játszóidőt, és ami a reményeink szerint érzelmeket vált ki az emberekből. Ezt az előadást játszani nekem minden alkalommal olyan, mint egy leszámolás. Bennem van egyfajta rejtett félelem, hogy vajon elfogad-e a közönség. Többször is megkérdezem magamtól: egyáltalán van-e jogom ezt játszani? Utána eszembe jut, hogy szeretem a közönséget, és mindenkinek joga van ahhoz, hogy megszüntesse a félelmét, miközben kimutatja a nézőkhöz fűződő baráti viszonyt – szögezte le Béres Márta.

A produkció jelmezeit Ledenyák Andrea készítette, és a táncot pedig Gazsó Tibor tanította be. Az igazgató azt is hozzátette, hogy az előadás technikai értelemben könnyen mozgatható és utaztatható, s ennek lehetőségeivel élni is fognak, ezért is nevezik „vándorshow”-nak. Kezdetnek május 15-én és 16-án Szegeden, a régi Zsinagógában, 25-én pedig Temesváron, az Eurorégiós Fesztiválon lépnek fel, sőt meghívást kaptak a Mediawave-re is.

Végezetül Urbán András említést tett a dolgok árnyoldaláról is: megjegyezte, hogy hat év alatt, amióta ő a színház igazgatója, még soha nem voltak ilyen bizonytalan anyagi helyzetben, de reménykednek abban, hogy a támogatások mégiscsak megérkeznek.


Lukács Melinda