Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Kishegyes

Új koreográfiával a Gyöngyösbokrétára

Széki tánccal bővíti repertoárját a kishegyesi Rizgetős táncegyüttes

Szerbia
2011. április 21.
Széki táncokat gyakoroltak be Kádár Ignác és Nagypál Anett vezetésével a hét végén a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Rizgetős tánccsoportjának tagjai. Az új koreográfiát, mint Linka B. Gabriella az egyesület elnöke mondta, a Gyöngyösbokrétára és egy budapesti minősítő fellépésre készítik. Az új koreográfiához nyolc pár sajátos széki viseletet is vásároltak. Az új koreográfia és az öltözék mintegy kétezer eurójába került az egyesületnek, amit pályázati pénzből fog fedezni. A széki viselet és táncok sajátosságairól Nagypál Anettel beszélgettünk.

– Szék a Mezőség, vagyis Székelyföld egy igencsak elzárt része s a viselet a jelek szerint a tatárjárás óta ilyen. A hagyomány szerint ugyanis a lányok is és az asszonyok is azóta viselnek fekete fejkendőt. A lányok viselete blúzos, mellényes, a virágok száma pedig a lányok családi állapotát jelzi, azaz, hogy férjezett, eljegyzett vagy hajadon. Az archaikus székely színek, a piros és a fekete dominálnak. A tánc is szigorú rend szerint zajlik. Széki lassúval kezdenek, amelyet inkább énekelnek. Utána a férfiaknak van egy sűrű és egy ritka tempójú táncuk, de a tánc túlnyomó része páros tánc. Fontos megjegyezni, hogy ezen a vidéken ugyanolyan szerepet kap az ének is mint maga a tánc – mondta Nagypál Anett.

Mint Linka B. Gabriellától megtudtuk, a széki koreográfiát ugyan a Gyöngyösbokrétára és a pesti minősítő versenyre készítik, a hegyesieknek is lesz alkalmuk látni a Rizgetős legújabb táncát, amellyel bővítették a székely táncok skáláját, hisz korábbról már van egy mezőségi és egy kalotaszegi táncuk.