Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Ellenőrzőírás alól nem lehet kibújni otthonmaradással

E-TESZT

Szerbia
2011. április 21.
Három zombori fiatal pedagógus a Szülőföld Alap támogatásával ingyenes továbbképzési program keretében készítette fel a vajdasági magyar oktatókat internetes távoktatási feladatokra. Az általuk népszerűsített módszer révén a diák és az oktató személyes találkozás nélkül is részese lehet az individuális és a kollektív oktatási folyamatnak.

Gerstmajer Imre számítógéptanár, Kővágó Sándor programozás-oktató és Diósy Csaba informatikatanár a zombori Műszaki Középiskolában olyan szakmai távképzési módszert dolgozott ki, amelynek jelentőségét a Szerb Oktatási Minisztérium Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete felismerte, és húsz órában akkreditálta a 2010/2011-es tanévre, majd a szeminárium eredményessége nyomán újabb két tanévre meghosszabbította, és magyar nyelvre is megadta az akkreditációt.

Mi a továbbképzés lényege, szakmai tartalma és pedagógiai hozadéka?

– Az e-Tesztek segítségével a pedagógusok lehetővé tehetik a diákok számára, hogy odahaza sajátítsák el a tananyagot, valamint le tudják ellenőrizni saját tudásszintjüket is. Sokkal jobban felkészülhetnek az új elvárásokra, ugyanakkor maga a tanítás is érdekesebbé válik az internet használata által, új dimenziók nyílnak meg a felhasználók előtt, a világháló közelebb hozza és érdekesebbé teheti a tanulást – hallottuk Kővágó Sándortól. – Másrészt programunk minden délvidéki diáknak lehetőséget kínál, hogy egy egyesített weboldalon magyar nyelven férjen hozzá különböző gyakorló és ellenőrző feladatokhoz, példákhoz. A zombori Műszaki Középiskolában egy tanéven keresztül alkalmaztuk a web-platformot a magyar és a szerb szakokon egyaránt Az eredmények biztatóak, újításunk révén a diákok számára sokkal érdekesebbé vált a tanítás menete, nagyobb kedvvel és lendülettel oldották meg feladataikat, aminek eredménye megmutatkozott tanulmányi előmenetelükben és tudásszintjük emelkedésén.

A diákoknál bevált a távoktatási módszer, de mi a helyzet a pedagógusokkal?

– A tanfolyamon résztvevő pedagógusoktól alapvető számítógépes ismereteket kértünk, annyit, hogy használják az internetet, telepítsék fel a szükséges programot és használják azt. Menet közben nyilvánvalóvá vált, hogy a számítógépes ismeretek fokának megítélése egyénenként változó – mondja Gerstmajer Imre.

– Éppen emiatt tartom lényegesnek a Magyar Nemzeti Tanács felvetését, hogy növelni kell a magyar pedagógusok informatikai tudását – vág közbe Diósy Csaba. – Egyben ez a programunk másodlagos célja. Amíg a pedagógus végigdolgozza a szeminárium 20 óráját, ami valójában ennél több óra munkájába kerül, számítógépes gyakorlatot is szerez. Egyébként az e-Tesztek egyetlen magyar nyelven folyó, online szakmai továbbképzés. A szerbiai pedagógusoknak öt év alatt 100 óra akkreditált szemináriumot kell lehallgatniuk, hogy megőrizzék licencüket. Aki hat hét alatt, odahaza dolgozván elvégzi a tanfolyamunkat, 20 elismert órát szerez, vagyis egy évre elegendő szemináriumi órával és jelentős tudásgyarapodással rendelkezik.

Miként zajlik ez a távszeminárium?

– Miután a szerb nyelvű tanfolyamunk után a magyarra is megszereztük az akkreditációt, a Szülőföld Alaphoz azzal a kéréssel fordultunk, hogy támogassa 120 vajdasági magyar pedagógus ingyenes továbbképzését. A létszám felére elnyertük a támogatást. A meghirdetett képzésre 91-en jelentkeztek, legtömegesebben Bezdánból, Péterrévéről és Szabadkáról, 50-en vettek benne aktívan részt, és 41 pedagógus csinálta végig. A távoktatás hat héten át zajlott, ez alatt az idő alatt a hallgatók 12 gyakorlatot és 4 tesztet végeztek. A kurzus vezetői folyamatosan ellenőrizték és osztályozták a feladatmegoldást, tanácsokat adtak és kérdésekre válaszoltak. Minden témakört nyitott fórum kísért, ahol a hallgatók egymás munkáját segíthették. Hátra van még a záróvizsga, ahol mindenkinek személyesen meg kell jelennie, és kitöltenie a záró tesztet. A hallgatók és a tanárok ekkor találkoznak először egymással. A záróvizsgát Péterrévén, Szabadkán, Zomborban és Bezdánban is már megtartottuk – foglalta össze Gerstmajer Imre.

Önök internetes kapcsolatban álltak a hallgatókkal. Ők hogyan értékelték a szemináriumot és az elsajátított anyag felhasználhatóságát?

– A kapcsolattartás során számos tanulsággal gazdagodtunk. Azzal például, hogy zömmel azok morzsolódtak le, akik túlbecsülték számítógépes ismereteiket. A résztvevőknek mindössze 35 százaléka használta az oktatásban az internet lehetőségeit, noha az iskolák 76 százalékában lett volna rá mód. A hallgatók számára főként az volt a fontos, hogy nem egy olyan szemináriumon ücsörögtek két napig, amiről aztán azt se tudták, miről szólt, hanem másfél hónap alatt intenzív munkával a gyakorlatban alkalmazható tudást sajátítottak el. Mindenki a saját tempójához igazította a feladatok megoldását, akkor dolgozott, amikor kedve volt hozzá. A tanárok, vagy a fórumon lévő társak gyorsan reagáltak a felmerült problémákra, az oktatás, az újdonságok felé ösztönözték a hallgatókat, és a diákok gyorsan elfogadták a távképzésnek ezt a módját. Nem utolsó szempont, hogy az általunk kifejlesztett, individuális, de a világháló révén kollektívvá tett oktatási forma anyanyelven zajlott – foglalták össze az e-Tesztek projektum vezetői.


Fekete J. József