Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Szabadka

A világ egy nagy babaház

A Népszínház Magyar Társulata csütörtökön Ibsen Nóráját mutatja be

Szerbia
2011. április 14.
A világ egy nagy babaház A szabadkai Népszínház Magyar Társulata az aktuális évad harmadik bemutatójához érkezett. Csütörtökön 19.30-tól a Jadran színpadon Ibsen Nóra című darabját játsszák Szekeres Csaba rendezésében. Mezei Zoltán társulatigazgató elmondta, hogy a produkció több szempontból is rendhagyó. Egyrészt Szekeres Csaba – aki valójában filmrendező – első ízben vállalta egy mű színpadra állítását. Korábban ugyan megismerkedett már a társulat néhány tagjával, akkor ugyanis a Zárórá ból rendezett filmet szabadkai szereplőkkel. Különleges lesz az előadás azért, mert Pesitz Mónika színésznő ezúttal a jelmeztervezésben próbálja ki magát. A Nórá ban babák is megjelennek, amelyeket Marlene Dietrich készített, és újból a Magyar Társulattal dolgozott Rogács László magyarországi koreográfus is.

Habár a Nóra nem zenés-táncos vígjáték, a koreográfia mégis fontos részét képezi. Az előadásban Kalmár Zsuzsa, Mess Attila, Szilágyi Nándor, Körmöci Petronella és Péter Ferenc játszik. A díszletet immár nem meglepő módon Szilágyi Nándor tervezte, a zeneszerző pedig ifj. Kucsera Géza. Az előadás létrejöttét a magyarországi Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatta.

Szekeres Csaba az első színházi rendezése kapcsán elmondta, hogy nagyon jó helyzetbe került, mivel sikeresnek bizonyult a színészválogatás. Hozzátette: ha Ibsen időgépbe ült volna, és megismerte volna ezeket a színészeket, bizonyára rájuk írta volna ezt a darabot. A rendező kitért a babákra is, amelyek megjelennek az előadás elején és végén, és négy élő szereplőt helyettesítenek velük. Természetesen művészi koncepcióról van szó, nem pedig színészhiányról, a babák a babavilág megjelenítését szolgálják, és Ibsen világának nagyon lényeges szimbólumai, a darab címe ugyanis eredetileg Babaház volt.

Mess Attila Helmert játssza, az előadásról pedig elmesélte, hogy a boldogságot vagy a látszatboldogságot keresve az emberek kívülről komikusnak tűnhetnek. Ugyanakkor ritkán adatik meg, hogy valaki külső szemlélőként figyelje ezeket az erőfeszítéseket. Erre kap most lehetőséget a közönség.

Nórát Kalmár Zsuzsa formálja meg. A színésznő hangsúlyozta, hogy egy klasszikus színrevitele egy az egyben már nem annyira divatos, ezért az Ibsen-darabot is jócskán meghúzták, hiszen a maga hosszúságában nem állta volna meg a helyét a színpadon. Így viszont valóban pörgős előadást láthatnak a nézők.

Lukács Melinda