Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Csóka

Költészet és közélet

Fehér Kálmán Száz panasz és más versek című kötetének bemutatója a csókai könyvtárban

Szerbia
2011. április 11.
Elhangzott ugyan, hogy Fehér Kálmán Száz panasz és más versek című kötete nem a hetvenéves szerzőnek szánt születésnapi ajándék, hanem egy költői életmű átfogó – számos új meglepetést is tartogató – bemutatása, maga a csókai könyvtárban pénteken megtartott – meghitt hangulatú és az értékeket méltóképpen prezentáló – irodalmi rendezvény mégis ünnepi jelleget öltött. Ugyanakkor megerősödött bennünk az ismételt felismerés – bár a magyar irodalomban ez nem új jelenség –, hogy közélet és költészet nem okvetlenül egymás mellett elfutó párhuzamok, hanem olyan (élet)síkok, amelyek időnként metszik vagy éppen teljesen fedik egymást.

Ilyen értelemben köszöntötte a Csókán született és most ismét ott élő alkotót Németh Ferenc, az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgatója (a kiadvány voltaképpen egyfajta tisztelet is elődje iránt, hiszen Fehér Kálmán a hetvenes évek végén az említett intézmény élén állt), majd emlékeztetett arra, hogy költőnk első verse öt és fél évtizeddel ezelőtt, 1956-ban jelent meg az akkori Ifjúság hasábjain, a jelen kötet tehát egyfajta összegzés.

Pályája során Fehér Kálmán volt a Híd, az Új Symposion és a Létünk című folyóiratok szerkesztője, főszerkesztője, a Forum Kiadóház majd a Nyomda igazgatója, közben az újvidéki Jogi Karon a magyar lektorátus irányítója, majd nagykövet Bangladesben – mindezt felsorolva dr. Bányai János irodalomtörténész és -kritikus (egyben a jelen kötet versválogatója) ezt követően hangsúlyozta, hogy Fehér esetében költészete szoros kapcsolatban áll az életrajzával, úgyszintén számára a versírás kötelesség, a megtartó örökség egyfajta őrzésének szándékával. Dr. Bányai János kiemelte Ady hatását, amely Koncz István közvetítése révén vált Fehér Kálmán költészetének egyik súlypontozott meghatározójává, végül nyomatékkal említette, hogy szerzőnk fordítói életműve is igen jelentős.

A rendezvényen megjelent pályatársait, volt közeli munkatársait, valamint ismerőseit és tisztelőit köszöntve Fehér Kálmán mindenekelőtt a csókai kötődéséről szólt meleg szavakkal.

A Tóth Lívia újságírónő által vezetett műsorban Fehér Kálmán verseit az Orpheusz férfikórus, Kónya Sándor versénekes, valamint Kádár Otília és Oláj Ibolya tolmácsolták.

Magyar Szó