Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Csóka

Játszani kell a hajjal!

Csókai siker a középiskolák országos fodrászversenyén

Szerbia
2011. április 8.
Játszani kell a hajjal! A közelmúltban a szerbiai Velika Planán rendezték meg a középiskolák országos fodrászversenyét, amelyen Nagy Mélykúti Anna, a csókai Élelmiszeripari és Vegyészeti Középiskola fodrász szakának harmadikos tanulója női hajvágás kategóriában az első helyen végzett, csapatversenyben pedig a Nagy Mélykúti Anna, Csabai Csilla, Dobó Klarissza és Farkas Krisztina felállású csapat ötödik lett. A tehetséges fiatalokat Kothenc Éva készítette fel a rangos megmérettetésre, amit az idén tizenötödik alkalommal rendeztek meg, tizenöt szerbiai középiskola tanulóinak részvételével.

A csókai fodrásziskola egyébként már kilenc éve fogadja a diákokat. Kothenc Éva elismert fodrászként a kezdetek óta azt szorgalmazza, hogy tanítványai mind jobban elsajátítsák a fodrászat fortélyait.

– Nagyon boldog vagyok, hogy a fiatalok ilyen szépen szerepeltek, úgy érzem, mintha rajtuk keresztül én is nyertem volna – mesélte a felkészítő, aki régebben szintén részt vett versenyeken, de tíz éven át volt a zentai manökenek felkészítője is.

A versenyre két-három hónapig készültek a csapat tagjai, tudtuk meg Nagy Mélykúti Annától.

– A hajvágást és a kontyot is gyakoroltunk, a tanárnőnk hajtott bennünket – jegyezte meg nevetve a győztes, majd a versenyről mesélt: – Amikor megérkeztünk, nagyon ideges voltam, de amire kihúztuk a számokat és elkezdtük a hajnyírást, addigra megnyugodtam. Hajvágás közben mintha hallottam volna tanárnőm tanácsait, mintha valami vitte volna a kezemet. A sok gyakorlás meghozta a gyümölcsét, biztos voltam magamban, sőt abban is, hogy sikerülni fog a munkám, s ez így is lett – emlékezett vissza Anna. A megmérettetésen egyébként barátnője, elsős iskolatársa volt a modellje, akinek már jól ismerte a haját. A versenyen azonban nemcsak a haj számított, hanem az is, hogy milyen ruhát viselt a modell, illetve hogyan volt kisminkelve.

A leendő mesterfodrászt természetesen az aktuális hajvágási divatról is kérdeztük. Anna ennek kapcsán elmondta, a fiatalok mind jobban szeretik az extrémebb színeket, a fantáziadúsabb stílusokat.

– Olyasmit szeretnének, amilyen senkinek sincs. Menők most az aszimmetrikus vágások, a ferde siskák, az úgynevezett lépcsőzetes vágások – magyarázta Anna, majd hozzátette, a középiskola után szeretné továbbfejleszteni a szaktudását, azután pedig fodrászszalont nyitna, ugyanis szerinte a jó fodrász nemcsak érti, hanem szereti is a szakmáját, és élvezi azt, amit csinál.

– Játszani kell a hajjal! Első osztályban nem szerettem annyira az egészet, de most már nagyon szeretem. Ha fáradt vagyok, akkor sem utasítok el senkit, levágom a haját – mesélte, hozzátéve, hogy az utcán is figyelni szokta, kinek milyen frizurája van, sőt, azt is, mennyire áll jól neki.

– Sokan elmennek a fodrászhoz és elmesélik, milyen frizurát szeretnének. A fodrász viszont nem mondja meg nekik, hogy a választott frizura nem áll jól, inkább megcsinálja, azért, hogy boldogok legyen. De ha bejön hozzám valaki és megkér, hogy csináljam meg az újságból kinézett frizurát, figyelmeztetem, hiába tetszik neki, ha nem áll jól, és inkább olyat ajánlok, ami illik hozzá – fejtette ki Anna, aki szerint egyébként fodrásznak születni kell, nem elég csupán megtanulni a szakmát.

Beszélgetésünkkor jelen volt Farkas Krisztina is, aki már tavaly is részt vett az iskolák országos fodrászversenyén, így már tudta, hogy miképpen működik az egész. Krisztina az idén férfifrizurával vett részt a megmérettetésen. Tőle megtudtuk, hogy a fiúk körében is divatosak a minél extrémebb frizurák, ugyanakkor népszerű a hajfestés is.

A csókai fiatal fodrászcsapat egyébként a községi önkormányzatnak köszönhetően vett részt a versenyen, ezenkívül több helybeli és környékbeli magánvállalkozó is támogatásban részesítette őket. A lányok sikeréről Török Tibor, a középiskola igazgatója elmondta, amíg a fiatalok feladata a munka, addig neki biztosítani kell azt, hogy az iskola tanulói részt vehessenek ezeken a versenyeken, ami igencsak költséges.

Kérdésünkre, igaz-e, hogy mivel első helyezettek, jövőre a csókai iskola lesz az országos verseny házigazdája, Török úr elmondta, az, hogy elsők lettek, még nem jelenti automatikusan azt, hogy Csókán szervezik meg a jövő évi verseny. Az igazgató elmondta, már többször felkérték őket, hogy rendezzék meg ezt a megmérettetést, de nem merték elvállalni.

– Egy országos verseny megszervezése nagyon komoly dolog, mivel legkevesebb 200–300 ember fogadásáról és ellátásáról van szó – magyarázta az iskolaigazgatótól, aki megjegyezte azt is, hogy ha mégis az észak-bánáti településen szervezik meg a vetélkedőt, akkor igyekeznek jó házigazdák lenni, és mindent megtesznek azért, hogy Csókát és az iskolát megfelelő színben tüntessék fel a vendégek előtt – hangsúlyozta az igazgató.