Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Nagybecskerek

A kisinyovi rózsa a Sterija Játékokon

Hét előadás versenyez a májusban megrendezendő, 56. újvidéki színházi fesztiválon

Szerbia
2011. április 7.
A kisinyovi rózsa a Sterija Játékokon Az eseménydús színházi tavasz a jövő héten fog igazán beköszönteni Vajdaságban, amikor hétfőn, április 11-én megkezdődik a 61. Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiválja Nagybecskereken. A fesztivál versenyprogramjába beválasztották az Újvidéki Színház Az ember tragédiája című előadását Kokan Mladenović rendezésében, és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Tolnai Ottó szövege alapján készített A kisinyovi rózsa című előadását Urbán András rendezésében. Ez utóbbi előadás sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az 56. Sterija Játékok közönsége is láthatja, az egyetlen magyar nyelvű előadásként a versenyprogram hét előadása közül.

Nem kevesebb mint 80 előadást nézett meg Ksenija Radulović, a Sterija Játékok idei szelektora, mégis csupán hét előadást javasolt a fesztivál programjába, mert, mint mondta, kizárólag a színvonal vezérelte a nemzeti dráma szelekciójában. Ebben a kategóriában a szerbiai írók színre vitt előadásait válogatják be, bárhol is kerüljenek színpadra a világon. Így került a válogatásba egy genfi, négy belgrádi, és két szabadkai előadás, melyek közül egyik szerbiai magyar szerző műve.

– Tény, hogy a hét előadás közül négy nem klasszikus drámai szöveg alapján készült, és ez évek óta megfigyelhető színházi jelenség, egyfajta művészi ambíció megnyilvánulása – hangsúlyozza Ksenija Radulović, elismerően szólva Oliver Frljić és Dino Mustafić dokumentum jellegű rendezői ecsetvonásairól, illetve az eposzok és költemények újraszabásáról, amit Aleksandar Popovski és Urbán András esetében fedezett fel.
A Sterija Játékok május 26-án kezdődik, a fesztivál rendszerint gazdag kísérőprogramját és a zsűritagok nevét a későbbiekben teszik közzé. Az már bizonyos, hogy a Körök elnevezésű, népszerű kísérőprogramba idén mindössze két előadás fért bele, melyeket a fesztivál indításakor és zárásakor visznek színre, ezek: Oliver Frljić Proklet bio izdajica svoje domovine (Slovensko mladinsko gledaliąče) és Jan Klata Transfer! (Vroclavski teatr vspolčezni) című előadása.

A versenyelőadások

Aleksandar Popovski, Jelena Mijović: Metamorfoze (rendező: Aleksandar Popovski), Jugoszláv Drámai Színház
Rođeni u Ju (rendező: Dino Mustafić), Jugoszláv Drámai Színház
Aleksandar Popović: Pazarni dan (rendező: Egon Savin), Atelje 212
Kukavičluk (rendező: Oliver Frljić), szabadkai Népszínház
Tolnai Ottó: A kisinyovi rózsa (rendező: Urbán András), Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka
Biljana Srbljanović: Barbelo (rendező: Anne Bisang), Comédie de Geneve, Svájc
* Duąan Kovačević, ®ivot u tesnim cipelama (rendező: Duąan Kovačević), Zvezdara teatar, Belgrád



Nagy Magdolna