Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Péterréve

Színjátszóforgatag Péterrévén

A VAJDASÁGI MAGYAR AMATŐR SZÍNJÁTSZÓK XVI. TALÁLKOZÓJA

Szerbia
2011. április 4.
Színjátszóforgatag Péterrévén Igazi fesztiváli hangulatban, a termékeny művészi együttgondolkodás és a pozitív értelemben vett tavaszi zsongás jegyében zajlottak le a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XVI. Találkozójának hétvégi programjai Péterrévén, a helyi művelődési házban, ahol a három nap alatt öt egymástól különböző, ám színvonalas és a maga nemében egyedülálló előadást tekinthetett meg a közönség és a zsűri, amelynek tagjai, Ágoston Pribilla Valéria, Brestyánszki Boros Rozália és Kőrösi István idén is hasznos tanácsokkal látják el a résztevő csoportokat.

h05mariaskanizsaA magyarkanizsai Ozoray Árpád MME Ifjúsági Színjátszó Csoportja rendhagyó, történelmi témájú előadással érkezett

A pénteki nagyszabású megnyitóünnepséget követően a vendégek a házigazdák, a péterrévei Karinthy Frigyes Színjátszó Kör A rátóti csikótojás című eladását tekinthették meg, amely a jól ismert történet aktualizált, némiképp politikai köntösbe helyezett változatát tárta a nézők elé, Bosnyák Mária rendezésében. A produkciót követő értékelés során Ágoston Pribilla Valéria elmondta, a péterrévei nagyon jó kondícióban levő csapat, amelynek előadásában az elmúlt nyolc-kilenc évben, amióta a szemlét rendszeresen figyelemmel kíséri, nagyon sokféle műfajú produkciót látott.

Megdicsérte a darabválasztást, szerinte ugyanis A rátóti csikótojás a csapatnak megfelelő szöveg, annál is inkább, mert az aktualizálás által egészen érdekes többlettartalmat is kapott a darab. Brestyánszki Boros Rozália elmondta: nagyon tehetséges csapatról van szó, amelynek mostani előadása talán gyengébbre sikeredett a tavalyinál, de nagyon sok lehetőség van a produkcióban, érdemes tovább dolgozni rajta, mert ha kijavítják az apróbb hibákat, vélhetően nagyon szeretni fogja majd a közönség. Az értékelés után Pál Károly, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke bácsfeketehegyi vendégszereplésre hívta meg a Karinthy Frigyes Színjátszó Kör társulatát.

A találkozó második napján, szombaton először a magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület Ifjúsági Színjátszó Csoportjának Krályevácski Eszter rendezte Pesti emberek című előadását tekinthették meg az érdeklődők. Az alkotók az 1956-os események történéseinek bemutatásán kívül bizonyos morális kérdéseket szerettek volna feltenni a nézők számára. Az előadás szereplői elmondták: mivel a szöveg abban az időszakban született, amikor az eseményeket igencsak egyoldalúan próbálták bemutatni, mindenképpen szerették volna megfosztani a propagandaelemek jelentette sallangoktól.

Ágoston Pribilla Valéria szerint a színészeknek sikerült átfolyatni magukon az egyébként rendkívül összetett szöveget, valamint azokat az 56-os eseményekhez kapcsolódó történéseket is, amelyeket megjelenítettek a színpadon, ezért hitelesnek ítélte a színészek játékát, ugyanakkor elismerte, hogy egyáltalán nem volt könnyű feladatuk ezzel a darabbal. Kiemelte: talán érdekes lett volna továbbgondolni a történelmet, és egyfajta epilógus formájában hozzátenni az előadáshoz azt is, ami ma már egyértelmű 56-ról.

Brestyánszki Boros Rozália elmondta: hosszas belső vívódást okozott számára annak eldöntése, van-e létjogosultsága ma egy ilyen típusú szövegnek, különösen egy ilyen fiatal csapat előadásában, de aztán egyértelműen kiderült számára, hogy van, ugyanakkor hiányolta belőle a szenvedélyt, a szituációk kidolgozottságát és a nonverbális kommunikáció eszközeinek alkalmazását is. A beszélgetés végén mindketten arra biztatták a csapat tagjait, bátran próbálkozzanak meg más stílusú darabok színpadra állításával, akár kortárs szerzők műveinek feldolgozásával is.

A szombati nap második előadása a verbászi Szirmai Károly Művelődési Egyesület

Vásári komédiások című produkciója volt, Robotka István rendezésében. A közönség azt kapta, amit várt: jóízű, pörgős, népies élcelődésben gazdag komédiázást. Azok azonban, akik korábban is látták már őket a színpadon, ennél jóval többet kaphattak: egy teljesen megújult, roppant ügyes csapatot. Nem véletlenül jelentett hatalmas meglepetést az előadás Brestyánszki Boros Rozália számára sem, aki elmondta, bár soha nem becsülte le őket, a mostani előadásuk minden előzetes várakozását felülmúlta, hiszen rendkívül pörgős, friss produkció volt, tele ötletekkel. Ágoston Pribilla Valéria azt hangsúlyozta, hogy az előadás már a legelső pillanatától kezdve derűt, jókedvet sugárzott a közönség felé, ezt azután még tovább tudták fokozni a szereplők.

A vasárnapi program során két tapasztalt, komoly múltú csoportot láthatott a péterrévei közönség. Délután négy órakor a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport az Ének az esőben című musicalt mutatta be, este nyolckor pedig a nagykikindai színjátszók léptek színpadra Tamási Áron Énekes madár című népi játékával.

Hétfőn, a rendezvény negyedik napján három előadás várja az érdeklődőket, akik délután három órakor a gombosi Arany János Művelődési Egyesület A gombosi resti, öt órakor a nagykikindai József Attila Színtársulat Az angol tolmács, fél nyolckor pedig a bácsfeketehegyi Soma Színtársulat Kékfény című előadását tekinthetik majd meg. A belépés minden előadásra ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak.

Magyar Szó