Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Zenta

Egy örömmel írt könyv

Zentán bemutatták a Vajdaság Magyar Művelődési Intézet Emlékezet című sorozatának legújabb kötetét

Szerbia
2011. március 29.
Egy örömmel írt könyv Pénteken este a Zentai Alkotóházban óriási érdeklődés övezte Szabó Eszter nyugalmazott magyartanárnő Abarázdák mellől a katedrára című önéletrajzi kötetének ünnepélyes bemutatóját. A rendezvény elején Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója beszélt az intézet Emlékezet (Önéletírás, élettörténet, napló) című sorozatáról, amelynek keretében Szabó Eszter kötete is megjelent, majd Sinkovits Péter, a Magyar Szó munkatársa ismertette a kötetet, aki elmondta, Szabó Eszter az önéletrajza megírásakor könnyedén vett minden akadályt, elsősorban azért, mert gazdag és színes életút áll mögötte, amely szinte kínálja az őrző jegyzetelést.

Ez egy örömmel írt könyv, hangsúlyozta Sinkovits Péter, akinek kérdéseire válaszolva a szerző elmondta, akkor döntötte el, hogy meg szeretné örökíteni azt a sok szép emléket, amit harminchat év alatt a diákjaitól kapott, amikor 2005-ben nyugdíjba vonult, ugyanis nem tudott könnyen elszakadni az iskolától. Éppen ezért úgy gondolta, hogy az írás segítségével némiképp visszanyúlhat az iskolához, úgy érezheti, még mindig ott van, mesélte Szabó Eszter, majd hozzáfűzte, mindenképpen el szerette volna mondani azt is, milyen gyönyörű az, amikor valaki egész életén keresztül azt tudja csinálni, amit igazán szeret. A szerző saját bevallása szerint soha sem tudott gyerekek nélkül élni, sőt, még ma sem tud, hiszen ma is magánórákat ad, ezzel is megpróbálva visszacsalogatni azokat a szép pillanatokat, amiket az iskolában megélt. A nyugalmazott magyartanárnő elmondta azt is, amikor elkezdte írni a könyvet, rájött, hogy nem elég csupán a pedagógusként eltöltött éveket elmesélnie, hanem azt is el kellett mondania, hogy milyen mélyről is indult el a pedagógusi pályára, ugyanis az adahatári tanyavilágban született, édesanyja sohasem járt iskolába, édesapja pedig mindössze négy osztályt végzett. Ezért is adta könyvének Abarázdák mellől a katedrára címet.

A szerző a könyvének a bemutatóján több olyan történetet is felelevenített, amely az életének jelentős fordulópontjaihoz kötődik, a műből pedig az Emlékiskola két tanulója, Kálmán Beáta és Törteli Anna olvasott fel részleteket. Szabó Eszter könyvét a közeljövőben több vajdasági településen is bemutatják majd.

Forrás: Magyar Szó