Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Mohol

A második esély

A moholi általános iskolában szeptembertől felnőttképzés indul

Szerbia
2011. március 30.
A második esély Az általános iskolai végzettség megszerzése mellett különféle szakképesítéshez is juthatnak azok az iskolázatlan személyek, akik részt vesznek a szeptember elsején kezdődő felnőttképzésen a moholi Novak Radonić Általános Iskolában. Az intézmény ugyanis bekapcsolódott a Második esély elnevezésű országos projektumba, amelyet felnőttoktatás lebonyolítására dolgozott ki az oktatásügyi minisztérium az Európai Unió támogatásával.

Snežana Došić iskolaigazgató elmondta, hogy a projektum sokat jelent a tanárok számára is, mivel évről évre csökken a rendes tanulók száma, emiatt nem tudják teljesíteni a norma szerinti óraszámot. Az igazgató megjegyezte, az elmúlt négy évben több mint hetvennel csökkent a diákok száma a moholi iskolában. A felnőttoktatás ezért lehetőség nyújt arra is, hogy a tanárok növeljék az óraszámukat, és ne váljanak munkafelesleggé.

– A felnőttoktatás megszervezésével hozzájárulunk közösségünk fejlesztéséhez, és esélyt biztosítunk az iskolázatlan emberek számára, hogy elvégezzék az általános iskolát, és szakképesítést szerezzenek. A képzés három évig tart, amelynek során az indulók az első évfolyamon elvégezhetik az első négy osztályt, a következőben az 5. és 6. osztályt, végül a 7. és 8. osztályt. Az utolsó évfolyamon pedig különféle szakképzéseken vesznek részt két középiskolában. A képzés végén kézhez kapják az általános iskolai végzettségről és a szakképesítésről szóló bizonylatot – magyarázta Snežana Došić.

Snežana Došić iskolaigazgató


Az adai községben a munkaközvetítő szolgálat és a szociális gondozói központ mintegy kétszáz olyan személyt tart nyilván, akik nem fejezték be az általános iskolát. Ők ugyan munkaképesek, de szociális segélyben részesülnek. A felnőttoktatás révén az írás és olvasás elsajátítása mellett a résztvevők az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Iskolában, illetve az adai Műszaki Iskolában megtanulnak valamilyen foglalkozást is. A moholi iskola a felnőttoktatást évfolyamonként 25-25 tanulóval, vagyis összesen 75 személlyel kezdheti el.

– Érdeklődők vannak, de a lehetőségről tájékoztatni kell az embereket, akik már most jelentkezhetnek nálunk, hogy nyilvántartásba vegyük őket. Az iratkozás augusztusban lesz, a tanítás pedig szeptember elsején kezdődik. Az indulók számára ingyenesen biztosítunk tanszereket és tankönyveket. Az oktatás időpontját a részvevők igényeihez alakítjuk, tudva azt, hogy többségük idénymunkából él. Így tavasszal és ősszel a tervek szerint az esti órákban lesz majd a tanítás. A szakképzés során a szerbiai átlagfizetés 10 százalékát kapják kézhez, sőt, ha utazniuk kell, akkor az útiköltséget is megtérítjük a számukra – közölte Snežana Došić.

Snežana Medić egyetemi tanár, a felnőttoktatás szakértője elmondta, helyi szinten az iskola partnerei a program megvalósításában a munkaadók, a munkaközvetítő szolgálat, a szociális gondozói központ és a civil szervezetek is, tehát mindazok az intézmények és szervezetek, amelyeknek vannak adataik az iskolázatlan és szociális támogatásban részesülő személyekről.

– A program célja felszámolni a szegénységet a családban. A felnőttképzés hozzájárul az emberek életminőségének javításához, ahhoz, hogy jobban törődjenek az egészségükkel, a családjukkal, az állampolgári kötelezettségeikkel és jogaikkal, valamint ahhoz is, hogy olyan munkát találjanak, amely megfelelő a számukra. Bár ez általános oktatás, a felnőttek számára és igényei szerint alakítottuk ki, azért, hogy megértsék, mit jelent például az, ha néhány százalékkal megdrágul az áram, hogyan vehetnek fel kölcsönt, mit jelent a kamatláb, vagy hogyan kell helyes arányban keverni a permetszert. A felnőttoktatás résztvevői gyakorlati tudást szerezhetnek a mindennapi boldoguláshoz – mondta Snežana Medić.

Forrás: Magyar Szó