Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Mikor kezdődik a XXI. század?

Horvátország
2010. december 9.
Mikor kezdődik a XXI. század? A kötetben húsz év publicisztikai válogatása szerepel. A könyvbemutatón a szerző hangot adott azon szilárd meggyőződésének, hogy a XX. századvégi Magyarország sorsa 1988 és 1992 között dőlt el a a privatizáció- dereguláció - globalizáció következtében, majd a a KGST-t és a Varsói Szerződést fölváltó Uniós és NATO stratégia újfent súlytalanságot és kiszolgáltatottságot teremtett. Nem így járt el Szlovénia és Horvátország és főleg nem Koszovó, amely országokról (is) szól ez a kötet úgy, hogy ők tartják a tükröt, amiben Magyarország - szilánkokra törve - látszik, miközben már egy évtized eltelt a XXI. századból is.

A könyvbemutatón megkerülhetetlen téma volt a horvátországi magyarság helyzete is. Juhász György a magyarság gyors asszimilációjának okait vázolta fel, majd névre szóló dedikált példányt adott a kötetből a résztvevőknek.

V.S.

Mit nekik a magyar tanszék?
A Mikor kezdődik a XXI. század? című kötetben részletes leírást kapunk az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék alapításának körülményeiről. Az alábbi idézet nagyon jó és tanulságos.
"Az, hogy ez a szánalmas, méltatlan, nívótlan helyzet létrejöhetett, annak köszönhető, hogy a (...) a HMDK 15 évig passzívan viselkedett, örökös elnöke pedig 1998-ban a horvát-magyar oktatási-tudományos vegyes bizottság ülésén (jegyzőkönyv őrzi szavait ) szükségtelennek (SIC!) nevezte az eszéki magyar tanszéket, 2006. év decemberében Jakab Sándor pedig még azt is megakadályozta, hogy a HMDK elnöksége egyáltalán megtárgyalja az alapítás szakmai feltételeit."

Hát igen, a HMDK négy éve is hozta a formáját. Mit nekik a magyar tanszék?
Aki kedvet kapott a könyv elolvasásához, a Pélmonostori Városi Könyvtárból kikölcsönözheti.