Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

A szerémségi magyar egyesületek zenés gálaestje

Horvátország
2010. december 2.
Ez alkalommal is bebizonyosodott, hogy közös összefogással tarthatunk előre és valóra válthatóak a kezdetben megvalósíthatatlannak tűnő elképzelések. Mint eddig számtalanszor, a vukováriak bebizonyították, hogy előttük nincs lehetetlen. A rendezvény nagy figyelmet és érdeklődést keltett a vukovári és a környékbéli magyarok körében, de érkeztek vendégek a dunántúli településekről is. A rendezvényen jelen volt Sója Dénes parlamenti képviselő, Đorđe Čurčić Vukovár-Szerém megye alispánja, ®eljko Sabo, Vukovár polgármestere, Kel József, a Magyar Kisebbségi Tanácsok Koordinációjának elnöke és Bognár Attila, a Horvátországi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is.
A műsort a vinkováci magyarok vegyes kara nyitotta meg, őket követte a megye területén tevékenykedő többi magyar egyesület. Fontos kiemelni egy szembetűnő tényt, hogy a megyében működő egyesületek több szekciót is fenntartanak - önálló zenei kísérettel. A szórványban élő magyarságot felkaroló egyesületek a közelmúltban kezdték szervezett hagyományőrző tevékenységüket, de már most jelentős szerepet játszanak nemzetünk értékeinek és hagyományainak megőrzésében.
- Először került sor ilyen nagyszabású kulturális rendezvényre a magyarok körében Vukovár-Szerém megyében. Büszkék vagyunk arra, hogy a megye egyesületeit egy ilyen eseményen láthattuk vendégül. Sikerült bebizonyítani a vukovári magyaroknak, hogy a helyi kisebbségi önkormányzat sikeresen működik, és képes egy ilyen nagy lélegzetű esemény megszervezésére. A vukovári és a város környékén élő magyarokat is szerettük volna közelebb hozni egymáshoz és a megye többi részében élő nemzettársainkhoz. Úgy vélem, siker koronázta igyekezetünket. Ígéretet kaptunk Sabo polgármestertől arra vonatkozóan, hogy a városvezetéssel a közeljövőben szorosabb kapcsolatot építhetünk ki, és megkülönböztetett figyelemmel kísérik majd a munkánkat - nyilatkozta lapunknak Szűcs Renáta, a Vukovári Magyar Kisebbségi Önkormányzat elnöke, az est főszervezője.
- A háború előtt Vukovár multietnikusságáról volt közismert, sok nemzeti kisebbség élt a városban. Hazatérésünket követően igyekeztünk segíteni a kisebbségeknek, hogy egyesületeik és kisebbségi tanácsaik révén ismét aktív részesei lehessenek a városnak. Ez a sokszínűség valójában gazdagság, amit ez a város és a megye is megérdemel. Ezt nem azért mondom, mert jó hallani az ilyen mondatokat, hanem azért, mert ezek a kisebbségi egyesületek ténylegesen is hozzájárulnak a város művelődési és közösségi életének felvirágoztatásához. Mindezt tovább fokozza a tény, hogy a nemzeti kisebbségek a nemzetközi gazdasági és kulturális kapcsolatok kiépítésében is segítenek a város és a kisebbségek anyaországai között. A megyében élő magyar kisebbséggel igen jó kapcsolatokat ápol a város, a közeljövőben az is elképzelhetőnek tartom, hogy az itt élő magyar kisebbség közreműködésével létesíthetünk testvérvárosi kapcsolatot valamely magyar várossal, amellyel aztán közösen léphetünk fel az unió felé. Ezzel is elősegítenénk az itt élő kisebbség megmaradását. A város gondoskodik az itt élő kisebbségekről, és lehetőségeihez mérten igyekszik méltó körülményeket teremteni egyesületeik működéséhez - nyilatkozta lapunknak Vukovár polgármestere, ®eljko Sabo.

V.S.