Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

A városnapi ünnepségen részt vett Ivo Josipović köztársasági elnök

Horvátország
2010. november 18.
Az államfő hangsúlyozta: a háború nagy károkat, mély sebeket és sérelmeket okozott az itt élőknek, de a megbékélés politikája, a közös életben való gondolkodás eredményes lehet, és jó úton halad. A köztársasági elnök szerint a figyelmünket és energiánkat ezentúl a gazdasági fellendülés megalapozására és a munkahelyteremtésre kell összpontosítanunk, mégpedig az uniós elvárások szellemében, mert Horvátország európai jellegű, békés és baráti politika mellett kötelezte el magát, és a joggal elvárt eredmények nem maradhatnak el. Az államfő ígéretet tett arra, hogy a város főtere elhúzódó felújítási munkálatainak megsürgetését kezdeményezi az illetékes hivataloknál.

Pélmonostor polgármestere ünnepi beszédében párhuzamot vont a gazdasági válság és a város bevételeinek csökkenése között. Dobos Iván szerint megnehezült a tervezett befektetések realizálása, azonban az európai pályázati lehetőségek kellő kiaknázása megoldást jelenthet a gondokra. Hozzátette: a városvezetés megkülönböztetett figyelemmel követi a potenciális beruházásokat a régióban, mert csak tartós gazdasági fejlődés és tömegesebb foglalkoztatás mellett képzelhető el a fiatalok helyben maradása.

A díszülésen számos vendég is részt vett. Jelen volt a megye képviseletében ®eljko Kraljičak alispán, valamint több szomszédos település és város - Belistye, Valpó, Alsómiholjác, Diakóvár, Mohács, Beremend, Zombor és Apatin - képviselője, valamint a baranyai járások elöljárói is. A díszoklevelek kiosztását követően a városnapi ünnepségsorozat a város főterén folytatódott, ahol a helyi civil szervezetek és gazdasági társaságok állítottak standokat. Az államfő a standok körbejárása után a Szent Márton legendáját felelevenítő előadást is megtekintette. Mindeközben a Pélmonostor MKE tagjai libapecsenyét és libapaprikást, valamint bort és elmaradhatatlannak számító frissen sült lángost osztottak a vendégeknek. A nap fénypontjára - és egyben záró eseményére - a városi moziteremben került sor, ahol a helyi zeneiskola növendékei és a kultúregyesületek léptek közönség elé. Pélmonostor multikulturális közösség, a városban működő horvát, magyar, szerb és roma egyesületek váltották egymást a színpadon. Az előadást a köztársasági elnök is megtekintette.

A városban élő magyarságot a Pélmonostor MKE két tánccsoportja képviselte. Az egyesület saját standján a MKE munkásságát, hagyományait mutatta be, a Márton- napra készült csaknem 300 kilogramm liba finomsággal pedig polgártársaikat kínálták.
A délelőtt folyamán a város képviselői, Dobos Iván polgármesterrel az élükön a városi temetőben koszorúztak, majd részt vettek a Szent Márton templomban celebrált ünnepi szentmisén és az újbor szentelésen.

B.A.