Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Szentlászló a középkortól a 18. századig

Horvátország
2010. november 4.
A könyvben részletes leírást kapunk a Szentlászló szó eredetéről, a település földrajzi elhelyezkedéséről és megismerkedhetünk a középkori, illetve a török uralom alatti történelmi Szentlászlóval.
A 18. századi Szentlászlóval és lakosságával is foglalkozik a szerző. A középkor több közéleti személyiségéről - köztük a Habsburg család tagjairól - és a hétköznapi emberekről, szlavóniai és a baranyai magyarokról is, nagyon kevés feljegyzés maradt fenn, Denisz elmondása szerint az ezzel kapcsolatos hiányérzete miatt tartotta fontosnak feldolgozni ezt a részt.

Beszélgetésünk során elmondta, hogy a kelet-szlavóniai falvakról kevés feljegyzés maradt ránk mind magyar, mind horvát nyelven, de könyvében csak olyan adatokat, tényeket és információkat taglal, melyek történelmi és/vagy tudományos alapokon nyugszanak. A kutatómunka sok időt és energiát vett igénybe, de megérte.
Denisz következő vállalkozása a 19-20. századi Szentlászló történetének a feldolgozása lesz.

Denisz nagyszülei lacházi magyarok, s noha nem magyar nemzetiségűnek vallja magát, munkára motiválja őt érzelmi kötődése a magyarsághoz.
A diplomamunkája kidolgozása során két mentor - dr. Boľić Bogović Dubravka és dr. ©imić Jasna - segítette.
Egyetemi tanulmányait befejeztével magiszteri titulust szerzett, és már jelentkezett doktorandusz-képzésre. Mentora Dinko ©okčević lehet, aki a horvát-magyar történelemi kapcsolatok szakértője.
A Szentlászló a középkortól a 18. századig című könyv kiadását 6000 kunával támogatta az Ernesztini járás is. A kiadvány 160 példányban készült, és bízunk benne, hogy nem csak a szentlászlóiak forgatják majd érdeklődéssel.

F. R.