Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Ajándékkönyvek Székesfehérvárról

Horvátország
2010. október 28.
A honvédő háborút megelőzőleg 18 részlege volt a könyvtárnak. Az 1990-es évek derekáig rengeteg könyv elveszett. 1998-ban újraindult a könyvtári szolgáltatás a városban, s a városi könyvtár mára egy modern, számítógépekkel jól felszerelt intézménnyé nőtte ki magát.
Az székesfehérváriak ajándék könyvcsomagjában mintegy 650 kiadvány található, köztük szépirodalmi alkotások, tankönyvek és munkafüzetek is.

- Tekintettel arra, hogy hosszú évekig voltam magyar konzul Zágrábban, a mai napig kiváló kapcsolatokat ápolok az itteni közösségekkel. A ötlet először bennem merült fel, a kivitelezés oroszlánrészét pedig a székesfehérvári horvát kisebbségi önkormányzat tagjai vállalták fel. Ez volt az első lépés, és mi jövőre is szeretnénk egy ehhez hasonló akciót szervezni, de természetesen most lesz lehetőségünk a könyvtár vezetőségével megbeszélni, hogy valójában milyen jellegű könyvekre lenne szükség - nyilatkozta Dunai Péter.
A Pélmonostori Városi Könyvtár a horvátországi magyarság központi bibliotékája is egyben.
- A mai nap folyamán, amikor szerte a világban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcról emlékeznek meg, hatalmas adomány érkezett a könyvtárba. Nagyon örülünk a könyvcsomagnak! El kell mondanom, hogy a pécsi, a bajai és a mohácsi könyvtárral is szoros kapcsolatot építettünk ki, különböző programokat szervezünk közösen. Őszintén remélem, hogy ismét kiépül az együttműködési hálózat a könyvtárak között, amely a honvédő háborút megelőző időszakban nagyon jól funkcionált. Egy bibliobusz (autóbuszon elhelyezett mozgókönyvtár - a szerk. megj.) üzembe helyezése is a terveink között szerepel, és egy új központi könyvtár létrehozásának ötletét is fontolgatjuk a magyarok által legtömegesebben lakott régióban - mondta Marija Kretić Nađ, a pélmonostori könyvtár igazgatója.

V. S.