Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Az 1956-os forradalomra emlékezett a MESZ

Horvátország
2010. október 28.
A forradalom a diákok békés tüntetésével kezdődött és a fegyveres ellenállás leverésével ért véget, november 10-én. A forradalom után negyedmillió magyar hagyta el az országot.

Előadásokkal, kulturális rendezvényekkel, kiállításokkal, fáklyás felvonulással és koszorúzásokkal emlékeztek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra világszerte.

PÉLMONOSTOR

A Pélmonostor Magyar Kultúregyesület minden évben megemlékezik az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. A pélmonostori városháza homlokzatán elhelyezett 56-os emléktáblánál koszorút helyezett el a Magyar Egyesületek Szövetsége, [p|justify][/p]a Horvátországi Magyar Nemzeti Tanács és a kultúregyesület küldöttsége. Ágh Izabella az 56-os események jelentőségért és hagyatékát méltatta, majd Tomašić Deák Korina előadásában éneket és verset is hallhattak az egybegyűltek.

ESZÉK

A Magyar Egyesületek Szövetsége Eszéken tartotta központi ünnepségét az 1956-os forradalom 54. évfordulója alkalmából. Délután ötkor a Hermann-villánál állított emléktáblánál kezdődött az ünnepség. A horvát és a magyar himnusz az eszéki Népkör vegyes karának előadásában csendült fel. A HMOM Központ diákjainak előadásában énekek és alkalmi szavalatok hangzottak el.

Eszék polgármestere, Krešimir Bubalo tartott ünnepi beszédet, majd Eszék-Baranya Megye Közgyűlésének elnöke, Zlatko Maksimović és a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, Sója Dénes köszöntötte az emlékezőket.

Az emléktáblánál Eszék város képviseletében koszorút helyezett el Krešimir Bubalo, a megyei közgyűlés nevében Zlatko Maksimović, a Horvátországi Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Sója Dénes és Bognár Attila, Pélmonostor város nevében Dobos Iván, a Pélmonostor MKE képviseletében Bognár Sándor és Bagó Mihály, a MESZ képviseletében Juhász Sándor és Tokai István, az eszéki Magyar Kisebbségi Tanács nevében Sipos János és Magdika Dániel, a HMOMK nevében Kucsera Bandi, a Népkör MKE képviseletében pedig Farkas Tivadar és Giber János koszorúzott.

A központi ünnepség az eszéki Hotel Centrálban folytatódott Juhász Sándor a MESZ elnökének beszédével.

- Ma azért jöttünk össze, hogy emlékezzünk az 1956-os eseményekre. 1956-ban mindenkit átjárt a szabadság szellemisége. De mit is jelent a szabadság? Nekünk horvátországi magyaroknak a szabadság azt jelenti, hogy szabadon gondolkodhatunk, hogy szabadon járjuk az utunkat. Mi itt élünk, itt harcoljuk ki a jogainkat, itt keressük a boldogulásunkat. A horvátországi magyarság döntött, a választópolgárok döntő többsége a MESZ mellett tette le a voksát, és mi ennek tudatában dolgozunk tovább. A horvátországi magyaroknak se Mohácsról, se Budapestről ne üzengesse senki, hogy ki a jó és ki a rossz magyar . Azok az emberek, akik a megosztás politikáját gyakorolják, azok biztos, hogy nem a horvátországi magyarság javát szolgálják - hallottuk Juhász Sándortól.

A Magyar Egyesületek Szövetségének Versszínpada és az eszéki Népkör kórusa zenés összeállítással készült erre az alkalomra.
A műsort követően állófogadásra, majd kötetlen beszélgetésre került sor.

- A Népkörnek tagságának zömét az idősebb korosztály alkotja. Jómagam is emlékszem 1956-ra, akkor 18 éves voltam. Zentai születésű vagyok, a Kossuth Rádiót mindig is hallgattuk. Esténként arról beszélgettünk, vajon mit tehetnénk a forradalom megsegítéséért, de azon túl, hogy figyelemmel követtük az eseményeket, nem sokat tehettünk. A mai rendezvény egy új fejezetnek számít, mert Eszéken ilyenre még nem került sor - nyilatkozta lapunknak Farkas Tivadar, a Népkör elnöke.

PÓLA

A pólai Móricz Zsigmond MKE is megemlékezett az 1956-os eseményekről. A tengerészeti temetőben helyeztek el koszorút a magyar tengerészek emlékére állított emléktáblánál.

A megemlékezés egy egy órás kultúrműsorral folytatódott. A rendezvényen fellépet az egyesület kórusa, tánccsoportja és az umági magyar tánccsoport. Ezen kívül különböző szavalatok hangzottak el. Ezt követően közös vacsora vette kezdetét.

V.S.