Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Kerekasztal-konferencia a Baranyai Júlia Népfőiskolán

Horvátország
2010. október 7.
Kerekasztal-konferencia a Baranyai Júlia Népfőiskolán Házigazdaként és főszervezőként Juhász Sándor, a MESZ elnöke köszöntötte a kerekasztal résztvevőit, majd a horvátországi magyarságról szóló előadásában részletesen elemezte a tömbben és a szórványban élő nemzettársaink helyzetét. A tanácskozás aktív résztvevője volt Dolhai István, a budapesti Klebelsberg Kunó Művelődési, Kulturális és Művészeti Központ igazgatója és munkatársa, Bercsi Katalin marketing menedzser, valamint Németh Ildikó kommunikációs szakember. A szervezők meghívását elfogadta Aleksandar Tolnauer, a Horvát Kisebbségi Hivatal elnöke is, aki igen hasznos és szemléltető előadást tartott a horvátországi kisebbségek helyzetéről.

- Elégedetten mondhatom, hogy Horvátország az európai élvonalban jár a nemzeti kisebbségek jogait illetően. A horvát alkotmány egyedülálló módon kezeli az országban élő kisebbségeket, ami a pozitív politikai hozzáállás folyománya. Bizonyítékként a közelmúltban elfogadott kisebbségi törvényeket emelném ki, ezek az új jogszabályok magasabb szintre emelik a kisebbségvédelmet.

- Azt is szeretném nyomatékosítani, hogy vannak olyan országok az EU-ban, amelyek jogi értelemben nem ismerik el a kisebbségeket. Ezzel szemben Horvátország példamutató mind a kisebbségek elismerése, mind a kisebbségi jogok biztosítása terén. A horvát törvényhozás megteremtette a jogi alapokat, gondoljunk csak a különböző szintű kisebbségi tanácsokra. Ezek a tanácsok nem csak az egyesületek kulturális tevékenységeit hivatottak támogatni a politikai színtérről, hanem a munkahelyteremtéssel és az egyéb, a jogkörükbe tartozó tevékenységekkel járó feladatokat is ellátják. Leszögezhetjük: az EU-nak nincs egységes kisebbségvédelmi politikája, minden ország egyénileg kezeli ezt a kérdéskört. A minap Szófiában a bolgár illetékesekkel cseréltem eszmét a kisebbségvédelemről, mivel ők sem ismerik el a kisebbségeket.
Megismertettem őket a mi modellünkkel.

- Azt sem hagyhatom szó nélkül, hogy a horvátországi kisebbségek nem kellő szinten élnek jogaikkal, ezen az elkövetkező időszakban többet kell dolgoznunk, mert nagyobb odafigyelést igényel, ugyanis élni kell a törvény adta lehetőségekkel - mondta előadásában Tolnauer.
A összejövetelnek otthont adó város, Pélmonostor polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket. Dobos Iván a városban élő kisebbségek helyzetéről szólva elmondta, hogy a 22 törvényben elismert nemzeti kisebbség közül 20 képviselteti magát a településen. Predrag Stojanović polgármester-helyettes fontosnak tartotta kiemelni, hogy a városi képviselő- testület 17 tagja közül heten kisebbségiek, ami szerinte bizonyítja a kisebbségek döntéshozatalban való részvételének jelentőségét.

- Pélmonostor a legtöbb nemzetiségű város az országban, ilyen ismérvek alapján egyedülállónak számít. A városvezetés meg is tesz mindent annak érdekében, hogy ez a jelenlét ne csak formális legyen. A szervezetten működő egyesületek, közösségek támogatásban részesülnek, és munkájukat a közelismerés jellemzi - mondta a polgármester-helyettes.

A horvátországi magyar oktatás helyzetéről Kucsera Bandi, a Horvátországi Magyar Oktatási és Kulturális Központ igazgatója számolt be. Elmondása szerint a HMOM Központ az oktatás terén igen nagy feladatra vállalkozik, mert nem csak iskolára való felkészítés, általános és középiskolai oktatás folyik az intézményben, hanem kiadótevékenységgel is foglalkozik.

- Horvát tankönyveket fordítunk magyarra, ezekből tanulhatnak a diákok. Kulturális rendezvényeket is szervezünk, de erre a célra sajnos nem kapunk semmilyen támogatást, mivel tanintézményként a Horvát Oktatási Minisztérium alá tartozunk, és nem részesülhetünk a kulturális keretből, így más megoldásokra kényszerülünk.

Tóth Sándor, Belovár-Bilogora megye magyar kisebbségi képviselője az ottani magyarság helyzetéről és tevékenykedéséről számolt be. A régióban élő magyarság önszerveződése alig néhány éve kezdődött, jóllehet több évszázada élnek ott nemzettársaink.

A kerekasztal-beszélgetésen több horvátországi magyar szervezet, egyesület és kisebbségi önkormányzat képviselője is részt vett - és ismételten lehetőség adódott tapasztalatcserére. A Horvátországi Magyar Gazdasági és Kulturális Napok keretein belül szervezett kerekasztal sikere idén is bizonyította, hogy egyeztetéssel, a tapasztalatok cseréjével és cselekvéssel lehel eljutni a problémák kiterjedt körének megoldásához.