Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

VÖRÖSMART

Falunap és Bormaraton

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg a rendezvényt

Horvátország
2010. október 7.
Falunap és Bormaraton A falunap az előző évektől eltérően került megrendezésre. A kiállítóasztalokat nem a kultúrotthon előtt állították fel, hanem a református és a katolikus szurdokban. A református szurdokban azok a borászok kaptak standot, akiknek a pincészete nem ezekben a szurdokokban található. A katolikus szurdokban a kiállítóasztalokról őrölt paprikát, házi készítésű szappanokat, kézimunkákat, mézet és még sok egyebet kínáltak, a kultúrotthonnál pedig sült halat, gesztenyét, süteményeket és lángost árultak.

Tíz órakor érkeztek meg a településre a tánccsoportok. A délelőtt folyamán a bácsfeketehegyi, a péterrévei és a pélmonostori tánccsoportok három helyszínen is felléptek, és osztatlan sikert arattak.

A gyerekeknek szervezett foglalkozás a vörösmarti Magyar Házban 11 órakor kezdődött

A részletekről dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalka, a pécsi Csorba Győző Megyei Könyvtár igazgatója beszélt.
- Kollégáim - Katona Anikó, a Csorba Győző Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese és Laufer Péter, az Idővonat Olvasótábor Alapítvány elnöke - társaságában érkeztem Vörösmartra. Hosszú évek óta kapcsolatban vagyunk a településsel, nagyon sok gyereket táboroztattunk már Síkondán és Pécsett. Szabolcsi Máriával és Pecho Zsófiával közösen tartottuk a foglalkoztatást. Egy kézműves foglalkoztatást hoztunk ide, a gyerekek fején már látható, meg az asztalokon is elkészültek a koronák, mindenféle színekből, égkövekkel díszítve. A másik asztalon só-liszt gyurmázás folyt és rengeteg szépséges dolog készült. A gyerekek egymásnak is készítettek ajándékot. Örömmel tölt el, hogy az egész falu megmozdult, sok szülő is ellátogatott hozzánk a mai nap folyamán - hallottuk dr. Szabolcsiné Orosz Hajnalkától.



Az ebéd 480 literes bográcsban főtt, a gigantikus főzőalkalmatosság igen praktikusnak bizonyult, mivel több száz személy étkeztetését aligha lehetett volna ennél egyszerűbben megoldani.

Délután kettőkor került sor a pincesorok megnyitójára. Az ünnepi eseményen jelen volt Petar Čobanković mezőgazdasági, halászati és vidékfejlesztési miniszter, Vladimir ©iąljagić, Eszék-Baranya megye ispánja, Sója Dénes, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője, Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető elnöke, Mile Horvat és Dragan Kovačević parlamenti képviselők, Aleksandar Tolnauer, a Horvát Kisebbségi Hivatal elnöke, Goran Pajnić, a Belje Rt, igazgatóbizottságának elnöke és Dobos Iván, Pélmonostor polgármestere.


Elsőként Sója Dénes, a horvátországi magyarság parlamenti képviselője köszöntötte a vendégeket. Petar Čobanković miniszter beszédében elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy a horvát állam nevében üdvözölheti az egybegyűlteket. Kihangsúlyozta, hogy a Horvátországban élő kisebbségeknek hidat kell képezniük a horvát állam és az anyaországok között, majd felavatta a pincesorokat.

A pincesorok megnyitója után kezdődött a bormaraton. Az idei megmérettetésre 170-en neveztek be, ők valamennyien vállalkoztak arra, hogy a módosított versenyszabályoknak megfelelően bejárják mind a 12 pincét (a bormaratont nem az nyerte, aki elsőként teljesítette a versenytávot, hanem az, aki minél több megízlelt borfajtát azonosított). A bormaraton résztvevői a pincészeteket is pontozniuk kellett. Végül is a legjobb borszakértőnek Kis Attila bizonyult, a versenyzők pedig a Varga Pincészetet találták a legjobbnak.

A Bormaratonnal párhuzamosan a katolikus szurdokban zajlott a Horvátországi Magyar Néptánccsoportok szemléje is. A szemlén bemutatkozott a pélmonostori, a bácsfeketehegyi, az ójánkováci, a dárdai, a péterrévei, a csúzai, a lipiki, a kiskőszegi és a csáki néptáncegyüttes.

Az egész napos programra Horvátország minden részéről érkeztek vendégek.

A műsor után közös vacsora következett, majd este 7-kor az MC Hawer és a Tekknő koncertje volt műsoron, majd utcabál vette kezdetét.

Vladimir ©iąljagić már több alkalommal járt Vörösmarton.
- A vörösmarti borutaknak nagy jelentősége van. Eszék-Baranya megye ezzel a projekttel 5-6 évvel ezelőtt kezdett foglalkozni azzal a céllal, hogy bővítsük Baranya turisztikai kínálatát. Megyénknek négy borvidéke van, az egyik pont ez a régió, amelynek kitűnő borai vannak. Aki a helyi pincesorokon megízleli a borokat, személyesen is meggyőzhet a borok kiváló minőségéről, mert ezeknek a nedűknek nem csak a horvát borpiacon van keresnivalójuk, hanem Európában is elismertek és kellően értékeltek. Hogy mit is jelentenek valójában ezek a pincesorok? Itt nem csak borokat lehet kóstolni és vásárolni, hanem a különböző ételek és hagyományok mellé társul a táj, a panoráma, s ezek együttvéve már idegenforgalmi attrakciónak számítanak. Az elmúlt években Baranya turisztikai márka lett a kontinentális turizmusban - nyilatkozta lapunknak Vladimir ©iąljagić.

Vörösmart polgármestere, Bisztricán Hajnalka ezúton is megköszöni mindenkinek az önzetlen segítséget, hiszen segítő kezek nélkül nem jöhetett volna létre a sikeres 11. Vörösmarti Falunap és Bormaraton.