Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Schmitt Pál magyar államfő Zágrábban fogadta a MESZ küldöttségét

Horvátország
2010. október 7.
Schmitt Pál magyar államfő Zágrábban fogadta a MESZ küldöttségét Látogatásának zárónapján Schmitt Pál köztársasági elnök a horvátországi magyarság szervezeteinek képviselőivel találkozott a horvát fővárosban, miután koszorút helyezett el Antall József néhai miniszterelnök mellszobránál a róla elnevezett utcában.

Schmitt Pál emlékező beszédében az elmúlt évtizedek közös történelmére utalva arról szólt, hogy a rendszerváltás utáni első magyar kormányfő "tudta, a szabadságnak ára van, amelyet minden valamikori szocialista országnak a maga módján meg kell fizetnie". De amennyire hamis volt a közösködés a ránk kényszerítette szövetségben, "annyira természetes, annyira életbevágó lehetett egymás megsegítése a függetlenségben".

A magyar államfővel a nagyköveti rezidencián állófogadás vette kezdetét, majd megbeszéléseket folytatott a MESZ és a HMDK képviselőivel. Először a Kel József vezette MESZ küldöttséget fogadta.

- Nagy öröm volt számomra, hogy a Magyar Egyesületek Szövetségét meghívta a magyar államfő, Schmitt Pál. A beszélgetés során az államfőnek elmondtam, hogy a MESZ és a horvátországi magyar parlamenti képviselő, Sója Dénes tiszteletben tartja a mindenkori magyar kormányt. Részletesen beszámoltam elnök úrnak a MESZ széles tevékenységi köréről. Elmondtam, hogy a MESZ a mindenkori magyar kormánnyal a partneri kapcsolatok megerősítésére törekszik. A MESZ és a másik érdekvédelmi szervezet között tapasztalható viszályról is beszélgettünk. Úgy érzem, közeleg az idő, amikor tárgyalóasztalhoz kell ülnie a két érdekvédelmi szervezetnek, ám jelen pillanatban még túl mély az árok a két szervezet között.

A magyar államfő kiemelte, mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyarországi források egyenlő arányban legyenek szétosztva. Ezt elégedetten nyugtáztuk, mert az utóbbi hónapokban nem ilyen hozzáállást tapasztaltuk az anyaország részéről.

- Bízunk a jó együttműködésben, főleg annak tudatában, hogy a horvátországi magyarság többsége a MESZ-szel szimpatizál, a legutóbbi önkormányzati választások eredményei is alátámasztották mindezt - nyilatkozta lapunknak Kel József.