Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

LASKÓ

Sor került a múzeum alapkőletételére

Horvátország
2010. október 7.
Sor került a múzeum alapkőletételére Délelőtti istentisztelettel kezdődött az egész napos program. A református templomban Csáti Szabó Lajos esperes üdvözölte a jelenlévőket, az igét pedig a Magyarországi Református Egyház püspöki főtanácsosa, Kaposvár lelkipásztora, Bella Zoltán hirdette.

Huszár Pál professzor Sztárai Mihályról és a református egyházban kifejtett munkásságáról és annak Kárpát-medencei összetartó erejéről tartott előadást A szertartás végén a laskói Nyugdíjas Klub előadásában énekek hangzottak el.

Az istentisztelet után következett a nap fénypontja, a múzeum alapkőletétele. A laskóiak és vendégeik közösen vonultak a templom mögötti telekre, ahol megépülhet a múzeum épülete.


- Rengeteg energiát és időt fektettünk ennek a programnak a megvalósítására. Amikorra befejeződik az építkezés, ezen a helyen állni fog az új múzeum, ahol helyet kap több irodahelyiség és egy konferenciaterem is. Köszönettel tartozunk Sója Dénes parlamenti képviselőnek, hogy a terület visszakerült az egyház tulajdonába, és hogy az ehhez szükséges anyagi javakat a horvát költségvetésből biztosítani tudta. Köszönet a laskóiknak is, akik bíztak és bíznak bennünk, és erőt adnak ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson - mondta Tokai István polgármester az alapkőletétel alkalmával.

Ezt követően a könyvtárteremben fotókiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, a megnyitón a messzi távolból hazalátogató Kiss Piroska nyugalmazott tanár méltatta a Baranyai Júlia Népfőiskola fotópályázatára érkezett alkotásokat.


A templom előtti téren a legkisebbek és kísérőik kipróbálhatták a kézművességet, megismerkedhettek a hagyományos játékokkal, megtanulhatták az arcfestést. A hagyományos magyar jurta mögött az érdeklődők az íjászat rejtelmeivel ismerkedhettek meg.

Az esti órákban kezdődött a halfőző-verseny. A szervezők ezúttal is kitettek magukért, hiszen alig valamivel kevesebb, mint száz bográcsban főtt a hal. A hivatalos versenyre hetven bográcsot neveztek a versenyzők, de versenyen kívül még legalább húsz bogrács alatt égett a tűz. A Sipőc Árpád vezette zsűri az idei falunapi halfőző-verseny legjobbjának járó díjat a sepsei Kovács Melindának ítélte oda. A gasztronómiai verseny második helyezettje a

mecepusztai Repics Róbert lett, a harmadik díjat pedig a kopácsi Kristóf Olivér vehette át.

A több száz méter hosszan felállított bográcsok felemelő látványt nyújtottak, az odalátogató vendégek pedig arra az egyöntetű megállapításra jutottak, hogy minden bizonnyal Baranya legnagyobb halfőző-versenyének lehettek részesei. A hajnalig tartó mulatságon a nagybecskereki Szivárvány együttes muzsikált a laskóiaknak és vendégeiknek.