Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

HARASZTI

Megnyílt a helytörténeti és néprajzi gyűjtemény

Horvátország
2010. október 7.
Megnyílt a helytörténeti és néprajzi gyűjtemény Gyurkovics Hunor több mint négy évtizedes gyűjtőmunkájának eredménye - a kiállítási anyag részeként - a Néprajzi Múzeumban kapott helyet. A megnyitót megelőzően a haraszti Dózsa György MKE tagjainak és táncosainak, valamint a hazai és határon túli meghívott vendégek részvételével látványos zenés felvonulás vette kezdetét.

Az ünnepi megnyitó alkalmából Szenn Péter haraszti református lelkipásztor köszöntötte a vendégeket.

- Mi itt mindannyian Isten gyermekei vagyunk. Isten kegyelméből és jóakaratából kaptuk ezeket a földi javakat, amelyeket élvezünk. A haraszti emberek tele vannak energiával és képesek összefogni, amikor leginkább kell. Minderről a Tájmúzeum is tanúskodik, mert ha nem is anyagilag, de áldozatos, odaadó munkával hozzájárultak ahhoz, hogy a mai ünnepi esemény létrejöhetett. Mindenki kivette a részét a munkából, amely még nem ért véget, mert sok még a tennivaló, és jóakaróinknak köszönhetjük, hogy ma itt tartunk. Köszönet azoknak is, akik mindezt megpróbálták megakadályozni, mert hozzáállásukkal a harasztiakat csak csak tovább ösztönözték és erősítették munkájuk megvalósításában - mondta a lelkipásztor nyitóbeszédében.


Gyurkovics Hunor ismertette a jelenlevőkkel a szlavóniai magyar falvakban évtizedekig tartó gyűjtőmunkájának mozzanatait. Köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a tárlat újbóli felállításához, valamint a harasztiaknak, akik önként adományozták a féltve őrzött családi örökségeket, hogy azokat a nagyközönség is megtekinthesse. A megnyitón jelen volt Aleksandar Tolnauer, a Horvát Kisebbségi Hivatal elnöke is.

- Ha akartam volna, akkor sem tudtam volna kihagyni ezt a mai eseményt, mert ide el kellett jönnöm. Amit itt ma láthatunk, nem más, mint büszkeség, ami megmarad a jövő nemzedékeinek. Biztos vagyok abban, hogy munkájuk nem hiábavaló, és mindenki felismeri az ilyen épületek jelentőségét. A Horvát Kisebbségi Hivatal kiemelt figyelmet szentel a hagyományok és a kultúra ápolására. Az önök sikere valamennyiünk sikere, és ezek az eredmények mindenkit arra ösztönöznek, hogy újult erővel folytassuk megkezdett munkánkat - mondta az elnök.


A hivatalos megnyitó előtt Bajcsi Pál, a Lacházi járás magyar kisebbségi képviselője is köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a Tájház megépítését.

- Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik lehetőségeikhez mérten hozzájárultak a végeredményhez. Hálával tartozunk azoknak a vállalkozóknak, akik adományaikkal segítettek minket, és azoknak is, akik takarítottak vagy süteményt készítettek a mai napra. Köszönet parlamenti képviselőnknek, Sója Dénesnek és a MESZ elnökének, Juhász Sándornak, akik a legtöbbet tették azért, hogy ez a Tájház létrejöhessen, és köszönettel tartozunk a horvát és a magyar kormánynak az anyagi támogatásokért - mondta Bajcsi.


A nemzeti színű szalagot Gyurkovics Hunor és Szécsi Zsolt, Pécs város főépítésze vágták át, és ezzel hivatalosan is megnyitották a tájházat.

A Tájmúzeum névtábláját a Tájmúzeum arculatát megálmodó Kondor Tamás (a PTE docense) és Pozsár János, a Horvátországi Református Egyház Szlavóniai Egyházmegyéjének gondnoka, a homlokzaton elhelyezett történelmi címerünket pedig Molnár Béla, a KDNP alelnöke és a harasztiakkal jó kapcsolatokat ápoló baktalórántházi református gyülekezet lelkipásztora, Kovács Kálmán, valamint a bácskosuthfalvi református gyülekezet lelkésze, Móric Árpád közösen leplezték le.
A Tájház előtt elénekelt himnusz után a szépszámú közönség az utcán végigvonulva a haraszti kultúrotthon felé vette az irányt, ahol a színvonalas kultúrműsort láthatott. A műsort követő zenés mulatságon a gombosi zenészek gondoskodtak a jó hangulatról.