Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

HARASZTI

Ismét megnyitja kapuit a Tájmúzeum

Horvátország
2010. szeptember 30.
Ismét megnyitja kapuit a Tájmúzeum Nemzetünk kincsei, a féltve őrzött régiségek rengetege is odaveszett. A nyolcvanas évek folyamán a Haraszti Tájmúzeumot, az ott lelkészi szolgálatot végző Gyurkovics család egyik utóda, Gyurkovics Hunor hozta létre. A ma már nyugalmazott tanár, akadémikus festő Hunor újfent azon szorgoskodik, hogy a Haraszti Tájmúzeum tárlata ismét méltó helyet kapjon a térség kulturális javai között. Munkájáról, törekvéseiről beszélgettem Gyurkovics úrral.

- Mindig is harasztinak éreztem magam, habár nem itt születtem. Pécsett láttam meg a napvilágot, de a szüleim itt voltak lelkipásztorok és én itt nőttem fel, itt jártam általános iskolába, itt éltem le a gyerekkoromat. A Vajdaságban végeztem tanulmányaimat, nyugdíjazásomig ott dolgoztam. Közben minden hétvégén hazajártam és néprajzi gyűjtést folytattam a szlavóniai magyar településeken. Több évtizedekig tartott, mire létrejött az, amit itt akkor láthattak az emberek. Nehéz volt, mert nem tudták értékelni a munkámat, de ennek ellenére én folytattam a gyűjtést. Ha akkor nem ezt teszem, ma itt nem jöhetne létre újból ez a tájmúzeum. A Tájmúzeumot 1986-ban alapítottam Harasztiban, ahol a kórógyi, szentlászlói, rétfalusi és haraszti gyűjtés darabjai voltak láthatóak.


És akkor jött a háború, amelyben minden odaveszett..

- Igen... És most ismét belevágtam, hogy létrejöhessen egy tárlat. Amellett, hogy néprajzi gyűjtést végeztem ezen a vidéken, egyéb tárgyakat is gyűjtöttem magamnak. Bélyegeket, régi pénzeket, jelvényeket, valamint sok minden mást. Még művészi alkotásokat is. Ezt a gyűjteményemet most odaajándékozom régi falumnak, Harasztinak, hogy a tárlatot a felújított épületben mindenki megtekinthesse - nyilatkozta lapunknak Gyurkovics Hunor.