Régiók
Események
2024. október
előző hónap következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
ECDL segédanyagok
ECDL segédanyagok
Bejelentkezés
felhasználónév: jelszó:

» Regisztráció

» Jelszó emlékeztető

Csíkszeredán ülésezett a Magyar Nemzeti Közösségek Tanácsának elnöksége

Horvátország
2010. szeptember 30.
Csíkszeredán ülésezett a Magyar Nemzeti Közösségek Tanácsának elnöksége Találkozásuk célja a két szervezet együttműködésének megalapozása, illetve egymás kölcsönös segítése a magyarságért, a magyarság érdekeiért folytatott munkában. A tanácskozást követően az RMDSZ nagyváradi szervezete aláírta a csatlakozó nyilatkozat, tehát teljes jogú tagja lett a MNKT-nak.

Még aznap este Csíkszeredán a Csíksomlyói templom szomszédságában foglalták el szállásukat az elnökségi tagok és a Magyarok Szövetségének képviselői. Házigazdáik Gergely István (Tiszti) és Petres Kálmán voltak a Fodor Házban. Másnap délelőtt az MNKT elnöksége megtartotta első ülését, amelyen Sass Tamás (Magyar Polgári Szövetség, Vajdaság) elnökölt. A napirendi pontok elfogadása után Petres Kálmán napirend előtti beszédében bejelentette, hogy lemond elnökségi tagságáról, mivel a csíkszéki Székely Nemzeti Tanács elnökévé választották, és megítélése szerint a két tisztséggel járó munkát nem tudná tisztességgel végezni. Utódjául Bálint Tamást, az SZNT vezetőjét nevezte meg. Az elnökségi tagok egyhangúlag jóváhagyták a személycserét.

A szabályzat áttekintése, módosítása és egyhangú megszavazása után a jelenlévők elnököt, titkárt és pénzügyi ellenőrző bizottsági tagokat választottak. A Magyar Nemzeti Közösségek Tanácsa Egyesület első elnöke 2011. december 31-ig Szlovénia és Őrvidék képviseletében dr. Kulcsár László professzor lett. Az MNKT minden évben új elnököt fog választani soraiból, mivel minden MNKT elnöki megbízatás egy évre szól, így minden elcsatolt nemzetrész elnökölhet majd a tanácsban.

Határozatlan időre az MNKT titkára a Magyarok Szövetsége képviseletében Németh Judit lett. A pénzügyi ellenőrző bizottság elnökének Simon Csabát (Magyarok Szövetsége), a bizottság tagjainak pedig Petres Kálmánt (Csíkszék SZNT), valamint Sass Tamást (MPSZ) választották.

Az elnökség a továbbiakban tárgyalt a tanács munkájáról és pénzügyi helyzetéről, közeli és távlati céljairól és rendezvények megvalósításáról, találkozókról, és egy közös zárónyilatkozatot fogadott el.

Gergely István plébános vezetésével az MNKT elnöksége megtekintette a csíksomlyói templomot, ahol imáikban segítséget és áldást kértek arra a teremtő munkára, amellyel magyarságunk jövőjét előbbre vihetik.


A Horvátországi Magyar Nemzeti Tanácsot a Magyar Nemzeti Közösségek Tanácsának elnökségi ülésén Bognár Attila alelnök képviselte.

- Mindenképpen megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek az MNKT munkájában. A Kárpát-medencei magyarság példaértékű összefogásának a megnyilvánulása ez, amelyhez - belátva fontosságát - egyre többen csatlakoznak. Az MNKT-ban nem csak a Kárpát-medencei magyarságra számítunk, hanem a világ bármely részén élő magyarokra is, mivel csak így lehet teljes az összefogás. A közösségben rejlő hajtóerőt próbáljuk egyesíteni, megtöbbszörözni nemzetünk fennmaradásának érdekében. Fontos döntéseket hoztunk, s az ülés végén megfogalmaztunk egy zárónyilatkozatot, amelyben rögzítettük az összejövetelen elhangzottakat és meghatároztuk az irányelveket.

Ezek közül a legfontosabb a külhoni magyarság egyenrangú elismerése minden országban. Amellett, hogy minden ország, ahol élnek kisebbségek, valamilyen szinten biztosítja a kisebbségi jogokat, mi magyarok jellegzetes helyzetben vagyunk, mert mi nem akartunk külön élni, de arra kényszerülünk, és megkülönböztetésben részesülünk a többséggel szemben. Mindemellett az anyaország is különbséget tesz magyar és magyar között, ami nem jó, mert mi egyek vagyunk, egyért küzdünk, egyformán éljük meg kisebbségi sorsunkat, bárhol is éljünk - mondta Bognár Attila, a HMNT alelnöke.

A MNKT elnökségének tagjai hittel vallják, hogy a nemzeti összefogásnak ereje van, és ha a külhonban élő magyarság felülkerekedik vélt vagy valós sérelmein, együtt tudnak működni a a különböző szervezetek a közös cél érdekében és történelmi nagyságú tetteket vihetnek végbe. A magyarságnak van múltja, jelene és jövője, de az, hogy milyen lesz a jövőnk, csak a nemzeten áll. Azok a programok, melyeket az MNKT elfogadott és hamarosan kidolgozásra, megvalósításra kerülnek, előre viszik majd nemzetünket mind az anyaországban, mind külhonban.